Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη: Ποια είναι η σοβαρή επιπλοκή



Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης και παρουσιάζονται στο 5-7% των κυήσεων.

 

Οι γυναίκες που προσβάλλονται όμως από ουρολοίμωξη κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, διατρέχουν ένα σοβαρό κίνδυνο.

Αυτό προέκυψε από έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 80.000 γυναικών, η συχνότητα των ουρολοιμώξεων ήταν της τάξης του 15-20%.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία γέννησης περισσότερων από 80.000 γυναικών και παιδιών, στα οποία μετρήθηκε η συχνότητα των κρουσμάτων πνευματικής καθυστέρησης μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.

Όπως αποκαλύφθηκε, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπαθαν ουρολοίμωξη κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους κινδύνευαν κατά 40% περισσότερο να εκδηλώσουν πνευματική καθυστέρηση. Επιπλέον, η πιθανότητα ενδομήτριου θανάτου ήταν διπλάσια στα παιδιά αυτά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Δρ Σούζαν ΜακΝτερμότ, μολονότι οι ουρολοιμώξεις σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν βρεφικό θάνατο ή ψυχοσωματική καθυστέρηση, οι εγκυμονούσες που ξεκινούν θεραπεία τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση της πάθησης δεν κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδιά με πρόβλημα.

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι εάν οι γυναίκες ακολουθήσουν θεραπεία με αντιβιοτικά, τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν καθόλου. Μάλιστα κάποιοι γιατροί συνταγογραφούν προληπτικά αντιβιοτικά σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις.

Στους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή τους περιλαμβάνονται η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα και ο διαβήτης.