Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ουρολοίμωξη και κολύμπι το καλοκαίρι: Τί να προσέξετε!



Η ουρολοίμωξη είναι μια μόλυνση που αρχίζει στο ουροποιητικό σύστημα, συνηθέστερα στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Οι γυναίκες είναι ανατομικά πιο επιρρεπείς στην ουρολοίμωξη από τους άνδρες.

Αν και γενικά οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, όταν αυτό συμβαίνει, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια επίμονη ανάγκη ούρησης, μικρή ποσότητα ούρων, ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, δυσώδη ούρα, θολά ούρα, ούρα με αίμα, πυελικό πόνο στις γυναίκες και πόνο στο ορθό στους άνδρες.

Οι πισίνες είναι γεμάτες μικρόβια που προκαλούνται από όσους κολυμπούν μέσα σε αυτές. Αν το νερό στην πισίνα δεν συντηρείται κατάλληλα τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν ασθένειες. Η κατάποση μολυσμένου με μικρόβια νερού δεν είναι ο μόνος τρόπος για ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Τα μικρόβια μπορούν να σταθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο ευδοκιμήσουν στο μαγιό σας, ιδιαίτερα κοντά στην περιοχή των γεννητικών σας οργάνων.
AdTech Ad

Πρόληψη
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά να σε όλους τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσουν την πιθανότητα ουρολοίμωξης από το κολύμπι σε πισίνες.

-Πριν μπείτε στην πισίνα, κάντε ντους με καθαρό νερό και σαπούνι, αν είναι δυνατόν.
-Ενήλικες και παιδιά επιβάλλεται να προσέχουν να είναι πολύ καθαροί μετά την χρήση τουαλέτας. Ακόμα και μια ελάχιστη, αόρατη ποσότητα περιττωμάτων μπορεί να καταλήξει στην πισίνα. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας στο παιδί.
-Αν εσείς ή το παιδί έχει διάρροια, μην μπείτε στην πισίνα.
-Αν συμβεί κάποιο ατύχημα, ενημερώστε άμεσα τους υπεύθυνους στην πισίνα έτσι, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την απολύμανση της πισίνας.

Για να μειώσετε συγκεκριμένα τις πιθανότητές σας για ουρολοίμωξη, μην παραμένετε με το ίδιο, βρεγμένο μαγιό όλη την ημέρα.
Αλλάξτε με ένα στεγνό μαγιό ή άλλο ρούχο όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το κολύμπι και πλύνετε καλά το μαγιό σας μετά από κάθε χρήση.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε πάθει ουρολοίμωξη, ενημερώστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Οπως σε όλες οι κυστίτιδες, θα χρειαστείτε μια εφ' άπαξ δόσης αντιβιοτικού, θα συμβουλευτείτε όμως τον γιατρό σας για τις λεπτομέρειες. Μην αντιδράσετε αυτοβουλα και παρορμητικά.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια ουρολοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά σας, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα. 

Σε γενικές γραμμές για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων συστήνεται στις γυναίκες να καταναλώνουν άφθονη ποσότητα νερού, ενώ και ό χυμός cranberry φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη τους.

Γενικά, τα βήματα της αντιμετώπισης, εκτός της χορηγούμενης αντιβίωσης, είναι τα εξής:
-Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ημέρα
-Ούρηση με την πρώτη επιθυμία (σε καθιστή θέση οι γυναίκες)
-Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή
-Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής.