Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι ταινίες τρόμου όντως μας «παγώνουν» το αίμα



Οι ταινίες τρόμου όντως μας «παγώνουν» το αίμα υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που κατάφεραν να τεκμηριώσουν επιστημονικά την λαϊκή αυτή ρήση. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου BMJ, ερευνητές του ολλανδικού Πανεπιστημίου Λέιντεν, θέλησαν να δουν αν ισχύει επιστημονικά η μεσαιωνική θεωρία ότι ο φόβος μπορεί να «παγώσει» το αίμα. 

Οι ερευνητές ζήτησαν από 24 υγιή νεαρά άτομα να δουν μια ταινία τρόμου και μετά από μια εβδομάδα μια εκπαιδευτική ταινία. 

Εντός 15 λεπτών πριν και μετά από κάθε ταινία, οι εθελοντές είχαν δώσει δείγματα αίματος τα οποία αναλύθηκαν ως προς την πηκτικότητα τους. Οι συμμετέχοντες είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα του παράγοντα πήξης VII μετά από την ταινία τρόμου, παρά μετά την εκπαιδευτική ταινία. 

Πάντως, καμιά ταινία δεν είχε επίδραση στα επίπεδα άλλων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Γεγονός που σημαίνει ότι, ενώ ο φόβος μπορεί να προκαλέσει μεν πήξη του αίματος, δεν οδηγεί όμως τελικά σε σχηματισμό θρόμβων. 

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές εξηγούν ότι η πήξη του αίματος εις ανταπόκριση κάποιου συμβάντος που προκαλεί φόβο μπορεί να θετικό αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας του ανθρώπινου είδους, προετοιμάζοντας δηλαδή το σώμα για την απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια επικίνδυνων καταστάσεων.