Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι νοσηλευτές χαρακτηρίζουν «πρόχειρη» και «επικίνδυνη» τη ρύθμιση για προσλήψεις οδηγών στο ΕΚΑΒ



Ανεδαφικές αλλά και ανεπίτρεπτα πρόχειρες  κρίνει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Νόμου 4368/2016, καθώς όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρεται η ΕΝΕ στην προβλεπόμενη κάλυψη θέσεων πληρωμάτων σε οχήματα του ΕΚΑΒ με προσωπικό των δήμων, επισημαίνοντας ότι «διά της διάταξης αυτής καθιερώνεται μια τακτική άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και τίθεται εκ των πραγμάτων σε σοβαρή διακινδύνευση η ασφαλής μεταφορά των ασθενών. Οι υπάλληλοι που θα κληθούν να μεταφέρουν τους, ενίοτε σοβαρά πάσχοντες, ασθενείς δεν είναι επ’ ουδενί εκπαιδευμένοι για την εργασία αυτή, δεν έχουν καμία σχετική δεξιότητα ή εμπειρία και δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοί και κατάλληλοι για να εκτελέσουν το σοβαρό αυτό έργο. Η "ταχύρρυθμη εκπαίδευση σε βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών" που προτείνεται ωσαν φαρμακευτική αγωγή σε ετοιμοθάνατο, σαφώς και δεν είναι επαρκής για την επίλυση του προβλήματος και αποτελεί μια ανεπίτρεπτα επιπόλαιη και πρόχειρη προσέγγισή του».
 
Αναφορικά με τη δυνατότητα των δήμων να επιχορηγούν δημόσια νοσοκομεία που  οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειάς τους, για την κάλυψη έκτακτων ή/και επειγουσών αναγκών αυτών, η ΕΝΕ παρατηρεί ότι «η διάταξη αυτή καταδεικνύει πλήρη άγνοια της πραγματικότητας και μετακυλίει ευθύνες από το Υπουργείο Υγείας στους ΟΤΑ υπό το ένδυμα της "δυνατότητας επιχορήγησης".  Η μετακύληση δε αυτή, όταν πρόκειται για συντήρηση χώρων παροχής δημόσιας υγείας, νοσοκομειακό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό μπορεί να αποβεί εγκληματική και η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων να κοστίσει ανθρώπινες ζωές».
 
Καταγγέλλει επίσης η Ένωση Νοσηλευτών τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου μέχρι την 31.12.2017 με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό ή τη φύλαξη των εν λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.«Με τη διάταξη αυτή, που καταργεί κάθε έννοια νομιμότητας και διαφάνειας, παρέχεται πρόσφορο έδαφος για σύναψη συμβάσεων κατά το δοκούν και δυνάμει των εκάστοτε διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεων. Όχι μόνο δεν προσλαμβάνεται προσωπικό με τις νόμιμες διαδικασίες (ΑΣΕΠ), δεδομένης της αδιαμφισβήτητης συνδρομής των συγκεκριμένων πάγιων και διαρκών αναγκών, αλλά ανατίθενται η φύλαξη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η σίτιση των ασθενών σε ιδιώτες, χωρίς καμία πρόβλεψη για τα κριτήρια που πρέπει αυτοί να πληρούν και τις προδιαγραφές που πρέπει να συντρέχουν, σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο όπως αυτός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του νοσηλευτικού κλάδου.
 
«Ως το επαγγελματικό επιμελητήριο των Νοσηλευτών της χώρας, καταγγέλλουμε τις ανωτέρω διατάξεις ως αντισυνταγματικές και αδικαιολόγητα πρόχειρες και προβληματικές και σας καλούμε όπως προβείτε άμεσα σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την κατάργηση ή τη μεταρρύθμιση τους, σε συμμόρφωση με τις συνταγματικές επιταγές, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των ασθενών και να μην επιβαρυνθεί με ακόμη περισσότερα προβλήματα το ήδη πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας» καταλήγει η ΕΝΕ.