Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μηνύουν τη διοίκηση του ΕΚΑΒ



Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, θα καταθέσει τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν).

Η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν κάνει λόγο για  «συγκεκριμένα περιστατικά που έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψε η ζωή τους από τη διαχειριστική ανεπάρκεια της Διοίκησης και της κυβέρνησης που προκαλεί τη διάλυση του ΕΚΑΒ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

• Η κυβερνητική αφασία στο ΕΚΑΒ κοστίζει ζωές

• Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές των απομακρυσμένων περιοχών. Όταν φθάνουν στα Νοσοκομεία είναι αργά. Διαπιστώνεται ο θάνατός τους!!!

• Νέα περιστατικά που κινδύνεψε η ζωή τους από την ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ

• Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, με συγκεκριμένα περιστατικά που έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψε η ζωή τους από τη διαχειριστική ανεπάρκεια της Διοίκησης και της κυβέρνησης που προκαλεί τη διάλυση του ΕΚΑΒ

• Μεγαλοπρεπή εγκαίνια Τομέα ΕΚΑΒ στο Νομό Χανίων. Εκλογική περιφέρεια του κ. Πολάκη, από τον ίδιο τον Πολάκη. Χωρίς να υπάρχει κανένας διασώστης. Για τα ψηφαλάκια ρε γαμώτο. Οι διακομιδές συνεχίζουν να γίνονται από το ΕΚΑΒ Χανίων ή Ρεθύμνου με 1 ώρα καθυστέρηση. Πεθαίνουν οι Ασθενείς, αλλά ποιος νοιάζεται!!!

• Εγκαίνια Τομέα ΕΚΑΒ στον Τύρναβο Λάρισας. Χωρίς κανένα Ασθενοφόρο και με ένα διασώστη

• ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ Διακομιδές από ιδιωτικά Ασθενοφόρα ταξί

• ΧΡΥΣΕΣ Αεροδιακομιδές από Ιδιωτικές Εταιρείες

• Προς απόλυση 50 διασώστες που υπηρετούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στα νησιά. Θα θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης το Χειμώνα, λόγω των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας

Οι Υπουργοί Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για την κατάσταση της Προνοσοκομιακής Φροντίδας της χώρας μας. Με τις παραλήψεις και την διαχειριστική ανεπάρκειά τους, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Για να κρύψουν τις ποινικές και πολιτικές ευθύνες απειλούν, εκβιάζουν τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΕΚΑΒ. Λένε συστηματικά ψέματα.

Η κυβερνητική αφασία συνεχίζεται.

• Δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για την προμήθεια των 96 ασθενοφόρων με προγράμματα ΕΣΠΑ.

• Δεν ανακατανέμουν Ασθενοφόρα από μια περιοχή που κάθονται σε άλλη που είναι απαραίτητα.

• Δεν διαθέτουν μικροκονδύλια για την επισκευή χαλασμένων Ασθενοφόρων που συνεχίζουν να βρίσκονται στα μουσεία – γκαράζ των κατά τόπους ΕΚΑΒ, παρά τη δημόσια κατακραυγή.

• Στις απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ και οι διακομιδές γίνονται κατά περίπτωση από τα Κέντρα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν Ασθενοφόρα και Πληρώματα Ασθενοφόρων με αποτέλεσμα πολλές βάρδιες να είναι ακάλυπτες. Όποιος αρρωστήσει σε ακάλυπτη βάρδια και δεν διαθέτει ιδιωτικό μέσο μεταφοράς, δυστυχώς πεθαίνει.

Εγκαινίασαν Σταθμό ΕΚΑΒ στο Τύρναβο Λάρισας χωρίς κανένα Ασθενοφόρο και με έναν Διασώστη. Δεν παραχωρείται από τα Κέντρα Υγείας Ασθενοφόρο στον διασώστη του ΕΚΑΒ.

Η λογική του παραλόγου στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ούτε καν το αυτονόητο δεν κάνουν. Σαν να απαιτείται διακρατική συμφωνία για την παραχώρηση.

Ο κος Πολάκης κάνει μεγαλοπρεπή εγκαίνια σταθμού ΕΚΑΒ στην εκλογική του περιφέρεια, χωρίς να υπηρετεί κανείς Διασώστης (Τομέας ΕΚΑΒ Καβρό – Αποκόρωνα).

Για τα ψηφαλάκια ρε γαμώτο!!!

Παρόμοια η κατάσταση σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές. H κυβέρνηση συνεχίζει τα εγκαίνια ΕΚΑΒ στο τίποτα.

Δυστυχώς πολυτραυματίες από τροχαία ή άλλα επείγοντα περιστατικά καταλήγουν σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία μία ώρα μετά το συμβάν. Η αποκατάσταση της υγείας τους, είναι θέμα τύχης και όχι ιατρικής αντιμετώπισης. Πολλές φορές φτάνουν καθυστερημένα και το μόνο που γίνεται είναι να διαπιστώνεται ο θάνατός τους.

Την Δευτέρα 7/11/2016 καταθέτουμε Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με συγκεκριμένα περιστατικά που κατέληξαν ή κινδύνεψε η ζωή τους. Θα ζητήσουμε την διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση ποινικών ευθυνών στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ, επειδή κατ’ εξακολούθηση εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, με τα εγκληματικά λάθη και τις παραλήψεις τους.

Θα καθίσουν «στο σκαμνί» οι «τζάμπα μάγκες», για τις τζάμπα ανθρώπινες ζωές που χάνονται.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιχαρής τη δυνατότητα του ΕΚΑΒ να χρηματοδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας είναι δυσθεώρητες.

Εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης ο ΕΟΠΥΥ ξεχνάει μονίμως να εξοφλήσει έστω μέρος των Νοσηλίων προς τα Δημόσια Νοσοκομεία. Η κυβέρνηση προχωρά συνεχώς σε Νομοθετικές ρυθμίσεις συμψηφισμού των οφειλών.

Από πού λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτήσει το ΕΚΑΒ;

Η κυβέρνηση προχώρησε σε Νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει την Κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης του συνόλου των διακομιδών (επίγειων, πλωτών και εναέριων).

Με μία άκρως Αντισυνταγματική Διάταξη, παραχωρεί σε ιδιώτες τις διακομιδές. Η κυβέρνηση τη στιγμή που ψάχνει ισοδύναμα ακόμη και για τα συσσίτια, θα διαθέσει πολύ περισσότερα χρήματα στους ιδιώτες, από τα χρήματα που χρειάζονται για επισκευή πολλών χαλασμένων Ασθενοφόρων.

Οι ιδιώτες ήδη λειτουργούν ανεξέλεγκτα, παρότι δεν επιτρέπεται να λειτουργούν ως ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ–ΤΑΞΙ.

Οι πιο κερδοφόρες διακομιδές για τους ιδιώτες είναι οι μεταφορές με εναέρια και πλωτά μέσα. Εδώ το κόστος δεν καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις. Καθορίζεται αλλά καρτ.

Αντιθέτως το κόστος των Αεροδιακομιδών με μεταφορικά μέσα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθορίζεται με Υπουργικές Αποφάσεις. Γιατί;

Η κυβέρνηση αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις 50 Διασωστών–Πληρωμάτων Ασθενοφόρων που υπηρετούν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ στα νησιά και μάλιστα σε περίοδο που αυξάνονται οι διακομιδές λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Θα θρηνήσουμε πολλά θύματα μεταναστών και προσφύγων σε περίπτωση που επιμείνει η κυβέρνηση.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΨΑΝ από την επιχειρησιακή ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον Ελληνικό Λαό ότι κάνει ότι μπορεί. Δεν μπορούν όμως να κρύψουν τη διαχειριστική ανεπάρκειά τους και τον κομματικό φανατισμό που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΠΑΡΓΑ: Έγινε συνήθεια η μεταφορά των Ασθενών με Ι.Χ. λόγω έλλειψης Ασθενοφόρου στο Κ.Υ. και έλλειψης Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι της Πάργας δίκυκλη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε 18χρονος, συγκρούστηκε με ποδήλατο που οδηγούσε 8χρονος. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός του 8χρονου.

Δεν υπήρχε όμως ασθενοφόρο στη βάρδια καθώς στο Κ.Υ. υπηρετούν μόλις δυο Οδηγοί Πληρώματα Ασθενοφόρων. Εάν καλούνταν ΕΚΑΒ θα ερχόταν από την Πρέβεζα (1 ώρα δρόμος) ή από την Ηγουμενίτσα (40 λεπτά δρόμος) για την παραλαβή του τραυματισμένου παιδιού. Το παιδάκι μεταφέρθηκε με το αυτοκίνητο του πατέρα του στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του.

Το Κ.Υ. Πάργας εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί τη μία ημέρα σε 24ωρη βάση και την επόμενη μέρα μόνο έως το μεσημέρι. Εάν υπάρξει επείγον περιστατικό, τροχαίο ατύχημα απόγευμα – νύκτα τη μέρα που είναι κλειστό το Κέντρο Υγείας καλείται το ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα ή την Ηγουμενίτσα. Η μία ώρα καθυστέρηση για την παραλαβή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχουν περιστατικά που κατέληξαν και δεν πήραν δημοσιότητα μας λένε κάτοικοι της Ηπείρου.

ΗΠΕΙΡΟΣ – ΠΑΡΓΑ: Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου η Αθηνά Γκ.... 48 ετών υπέστη τροχαίο με μοτοσυκλέτα σε δρόμο της Πάργας. Από την πτώση έπαθε κατάγματα. Το Κέντρο Υγείας δεν διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια. Το ΕΚΑΒ θα αργούσε τουλάχιστον μια ώρα για να την παραλάβει. Μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. από το δρόμο με την βοήθεια διασώστη του ΕΚΑΒ, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας. Ευτυχώς έτυχε εκείνη την ημέρα το Κέντρο Υγείας να είναι ανοικτό. Μετά τις πρώτες βοήθειες με Ι.Χ. αυτοκίνητο μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Εάν συνέβαινε σε ημέρα που δεν λειτουργεί το Κέντρο Υγείας;

ΗΠΕΙΡΟΣ – ΠΑΡΓΑ: Πριν 20 ημέρες τις βραδινές ώρες ο 47χρονος Γρηγόριος Γεω... υπέστη έμφραγμα στο σπίτι του στην πόλη της Πάργας. Οι συγγενείς του τον μετέφεραν στο Κ.Υ. το οποίο βρήκαν κλειστό!!! Για καλή του τύχη καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα βρισκόταν στην περιοχή σε εξοχική κατοικία. Τον γνώριζαν. Τον φώναξαν. Του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια τον συνόδεψε με Ι.Χ. σε εφημερεύον Νοσοκομείο στα Ιωάννινα. Νοσηλεύτηκε επί ημέρες. Είδε τον Χάρο με τα μάτια του.

Οι κάτοικοι συγκεντρώνουν υπογραφές. Απαραίτητη η 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. με διαθέσιμο Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Απαραίτητη η ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή που είναι τουριστική και το καλοκαίρι φιλοξενεί χιλιάδες παραθεριστές.

ΒΟΛΟΣ: Ένα ακόμη περιστατικό που έγινε τον τελευταίο μήνα έδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία κάλυψης και παροχής άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας, τόσο από το ΕΚΑΒ όσο και από τα Κ.Υ. του Νομού Μαγνησίας.

Με καθυστέρηση μισής ώρας ανταποκρίθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην ακτή Αναύρου (λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Νοσοκομείο του Βόλου), για να μεταφέρει γυναίκα πάνω από 60 ετών από πνιγμό. Τα τέσσερα ασθενοφόρα της βάρδιας ήταν απασχολημένα. Τα δύο μετέφεραν ασθενείς για εξετάσεις σε Νοσοκομεία άλλων πόλεων, το ένα επείγον περιστατικό εκτός Βόλου, ενώ το τελευταίο εντός της πόλης του Βόλου έπρεπε να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πέντε περιστατικά! Προλαβαίνει ο τυχερός.

Οι ελλείψεις ειδικευμένων Ιατρών και Νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς διακομιδές που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Εάν το Νοσοκομείο Βόλου διέθετε όλες τις κλινικές, δεν θα ήταν απασχολημένα τρία οχήματα ΕΚΑΒ εκτός Βόλου.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΖΩΝΙΑΝΑ: Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στα Ζωνιανά την περασμένη εβδομάδα αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ στην Κρήτη. Μητέρα και κόρη 2 ετών εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα. Δεν κλήθηκε Ασθενοφόρο αν και δεν υπήρχε στη βάρδια. Ακολούθησε αγώνας δρόμου με ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο του τροχαίου, να μεταφέρουν με κομμένη την ανάσα το 2χρονο κοριτσάκι και τη μητέρα του στο Κ.Υ. Ανωγείων.

Το κοριτσάκι ήταν ήδη νεκρό, όταν έφτασε στο Κ.Υ. Ανωγείων. Εάν όμως χρειαζόταν να μεταφερθεί επειγόντως σε Νοσοκομείο, όπως τελικά χρειάστηκε η μητέρα του, έπρεπε να έρθει ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά). Έτσι και αλλιώς ήταν καταδικασμένο. ΤΡΑΓΙΚΟ!!!

Η μητέρα τραυματισμένη στο Κέντρο Υγείας περίμενε ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά), καθώς στον Τομέα ΕΚΑΒ Ανωγείων δεν υπήρχε βάρδια. Έχουν απομείνει μόνο 5 διασώστες και χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Στον Τομέα ΕΚΑΒ Σητείας έχουν απομείνει 6 Διασώστες/ Πληρώματα Ασθενοφόρων. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ΕΚΑΒ. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Καλείτε Ασθενοφόρο από Ιεράπετρα ή Άγιο Νικόλαο που για να φτάσει στα χωριά της Σητείας καθυστερεί 1,5 ώρα. Σύντομα θα θρηνήσουμε και εκεί ανθρώπινες ζωές. Οι ευθύνες ανήκουν εξολοκλήρου στους Υπουργούς Υγείας και την ανεκδιήγητη Διοίκηση του ΕΚΑΒ.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Πρόσφατα στον νομό Χανίων έγιναν μεγαλοπρεπή εγκαίνια από τον Αναπληρωτή Υπουργό κο Πολάκη, Τομέα ΕΚΑΒ στον Καβρό-Αποκόρωνα. Ξέχασε όμως ο Πολάκης ότι οι τομείς του ΕΚΑΒ πρέπει να στελεχώνονται με διασώστες/ Πληρώματα Ασθενοφόρων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Στον τομέα που εγκαινίασε ο κος Πολάκης δεν υπάρχει κανένας διασώστης. Οι διακομιδές γίνονται με ασθενοφόρο που καλείται είτε από τα Χανιά (40 λεπτά), είτε από το Ρέθυμνο (40 λεπτά). Με μαντινάδες κε Πολάκη δεν φτιάχνει η υγεία, ούτε εξυψώνεται το φρόνημα των Κρητικών. Κάνουν εγκαίνια Τομέων του ΕΚΑΒ για τα μάτια του κόσμου!

Για τα ψηφαλάκια του Πολάκη ρε γαμώτο!!!

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΤΥΡΝΑΒΟΣ: Πρόσφατα εγκαινιάστηκε μια ακόμη Βάση του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Τυρνάβου με έναν διασώστη και κανένα Ασθενοφόρο. Το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων δεν έχει διαθέσιμο Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ειδοποιούνται Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από την πόλη της Λάρισας, ακόμη και τις πρωινές ώρες, για διακομιδή ασθενών. Μία ώρα φτάνει η καθυστέρηση για τα επείγονται περιστατικά. «Με πορδές δε βάφονται αυγά».

Τους ενδιαφέρουν μόνο οι φιέστες, οι ψεύτικες εξαγγελίες και εγκαίνια «του φαίνεσθε».

Τα εγκαίνια της βάσης του ΕΚΑΒ στον Τύρναβο εκθέτουν την Διοίκηση του ΕΚΑΒ και τους Υπουργούς Υγείας.

Τα Κέντρα Υγείας αρνούνται να παραχωρήσουν Ασθενοφόρα στη βάση του ΕΚΑΒ σε ώρες που είναι ακινητοποιημένα, επειδή δεν ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ασθενοφόρων (ανήκουν στα Κέντρα Υγείας και όχι στο ΕΚΑΒ!!!)

Κάθεται ένας διασώστης άπραγος, χωρίς φυσικά να φταίει, και το Κέντρο Υγείας δεν είναι σε θέση να καλύψει τις βάρδιες με Ασθενοφόρο στην κίνηση, λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Πεθαίνουν τσάμπα οι άνθρωποι, εξαιτίας τις διαχειριστική ανεπάρκειας της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΚΑΒ.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Πριν 4 ημέρες τις απογευματινές ώρες έγινε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Σκεπαστό Καλαβρύτων. Ο τραυματίας παρέμενε μισή ώρα στην άσφαλτο καθώς δεν υπήρχε απογευματινή βάρδια στον Τομέα ΕΚΑΒ Καλαβρύτων, εκεί που υποτίθεται μετά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ διευθετήθηκε το ζήτημα. Κλήθηκε το κοντινότερο ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Κλειτορίας. Για καλή του τύχη διερχόμενος διασώστης του ΕΚΑΒ, εκτός υπηρεσίας, του έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο-Κ.Υ. Καλαβρύτων και στην συνέχεια στο Νοσοκομείο του Ρίο. Εάν δεν υπήρχε τυχαία ο Διασώστης στο δρόμο της, μπορεί να μην ζούσε ο Ασθενής.

Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Τομέα ΕΚΑΒ Καλαβρύτων με Ασθενοφόρα και έξι διασώστες προκειμένου να υπάρχει 24ωρη κάλυψη στην περιοχή.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΜΕΣΩ ΚΕΕΛΠΝΟ

Αντί για προσλήψεις πληρωμάτων Ασθενοφόρων η κυβέρνηση με δηλώσεις των Υπουργών Υγείας δεν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις σε 50 διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρων που υπηρετούν σε νησιά του Αιγαίου. Το δήλωσε ο Υπουργός Υγείας στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Στις 19/11/2016 λήγει η σύμβαση που έχουν συνάψει μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρετούν στα παραρτήματα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης και στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (9), Μυτιλήνης (10), Σάμου (5), Χίου (9), Κω (9), Καλύμνου (3) και Λέρου (5).

Οι διασώστες προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου, αρχικά οκτάμηνης διάρκειας (έως 19/9/2016), η οποία επεκτάθηκε για άλλους δύο μήνες. Το προσφυγικό παραμένει σε έξαρση. Οι διακομιδές προβλέπεται να αυξηθούν κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω άσχημων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας. Η μη ανανέωση των συμβάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των Τομέων ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου, τη στιγμή που οι ανάγκες σε διακομιδές περιστατικών αυξάνονται.

Παρότι ζητάμε την ανανέωση και την μετατροπή των συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις εργασίας (όπως με το επικουρικό προσωπικό), η κυβέρνηση κωφεύει.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΑΒ

Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα κάνουν πάρτυ.

Οι παράνομες διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα το τελευταίο διάστημα είναι ανεξέλεγκτες. Οι ιδιώτες εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ΕΚΑΒ να ανταπεξέλθει στις δευτερογενείς διακομιδές, αναζητούν πελάτες στα Νοσοκομεία. Οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το ΕΚΑΒ σε καθημερινή βάση και όχι τα Σαββατοκύριακα, διαθέτει μόλις 8-9 ασθενοφόρα για τις δευτερογενής διακομιδές, τα οποία φυσικά δεν επαρκούν. Χρειάζονται τουλάχιστον 20 αλλά βρίσκονται στο πάρκινγκ – μουσείο του ΕΚΑΒ. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ και οι Υπουργοί Υγείας αντί να ενισχύσουν το τμήμα των δευτερογενών διακομιδών του ΕΚΑΒ με Προσωπικό και Οχήματα, νομοθετούν την δυνατότητα συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες.

«Η «ταρίφα» για διακομιδή εντός της Αττικής κυμαίνεται από 40 έως 90 ευρώ (μέση χρέωση 70 ευρώ), ανάλογα την απόσταση του Νοσοκομείου έως την οικία του ασθενούς. Η χρέωση για διακομιδή από Νοσοκομείο της περιφέρειας στην Αττική ή άλλη πόλη μπορεί να φθάσει τα 1.000 ευρώ. Έχει καταγραφεί διακομιδή με ιδιωτικό «ασθενοφόρο» για τουρίστα, από Ζάκυνθο στο «Ελ. Βενιζέλος», με κόστος 2.000 ευρώ.

Εάν ασθενής καλέσει ιδιωτικό ασθενοφόρο και στο μεταξύ παραληφθεί από το ΕΚΑΒ, είναι υποχρεωμένος να πληρώσει 40 ευρώ για την κλήση»!

Τα Ιδιωτικά Ασθενοφόρα ανήκουν σε Ιδιωτικές Κλινικές, υποτίθεται για την κάλυψη των αναγκών τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία Ιδιωτικά Ασθενοφόρα μπορούν να έχουν οι Ιδιωτικές Κλινικές και οι Ασφαλιστικές Εταιρίες, για την εξυπηρέτηση και μόνο των πελατών τους. Ρητώς αναφέρεται στους νόμους ότι οι διακομιδές γίνονται χωρίς κόμιστρο. Στην πράξη λειτουργούν ανεξέλεγκτα αφού η κυβέρνηση είναι στο κόσμο της. Τα υπενοικιάζουν σε ιδιώτες οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως Ασθενοφόρα – ταξί.

ΠΑΡΑΝΟΜΑ!!!

Με την υπ’ Αριθ.Πρωτ.:Γ3β/Γ.Π.οικ.65254 (Κυκλοφορία Ιδιωτικών Ασθενοφόρων) η σημερινή κυβέρνηση υπενθυμίζει το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών ασθενοφόρων και τονίζει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών των δικαιούχων κυκλοφορίας τους και χωρίς την άμεση η έμμεση είσπραξη κομίστρου.

Αντί να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς Μηχανισμούς για να σταματήσει η ασυδοσία «κωφεύουν» για μια ακόμη φορά. Δεν έλαβαν υπόψη σχετική έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας ο οποίος επισημαίνει «ο έλεγχος επί των ιδιωτικών ασθενοφόρων κατά την κυκλοφορία τους και στο πλαίσιο της λειτουργίας, ως προς την πλήρωση των γενικών όρων, επί των προϋποθέσεων καταλληλότητας και για το νόμιμο ή μη της διακομιδής ασθενών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι ανύπαρκτος» και τις προτάσεις που υπέβαλε στην Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου αλλοίωσης του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Προνοσοκομειακής Φροντίδας. Δεν ελέγχει την λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων. Δεν ενισχύει το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα οχήματα και εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό. Η ψήφιση της τροπολογίας η οποία δίνει την δυνατότητα εισόδου των ιδιωτικών εταιρειών στις επίγειες, πλωτές και εναέριες διακομιδές, αν και απαγορεύεται από το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της Χώρας, καταδεικνύει που το πάνε.

Αεροδιακομιδές

Οι Αεροδιακομιδές επειγόντων περιστατικών με αεροπορικά μέσα γίνονται από τη νησιωτική (κυρίως) Ελλάδα προς τα Νοσοκομεία (κυρίως) της Αθήνας, του Ηρακλείου και της Ρόδου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι διακομιδές με πλωτά μέσα από τα δεκάδες μικρά νησιά του Αιγαίου προς τα μεγαλύτερα.

Λόγω των οξυμένων προβλημάτων στις Υγειονομικές Μονάδες των Νησιών προτίθονται «αχρείαστες» αεροδιακομιδές π.χ. Σαντορίνη. Κατ’ έτος γίνονται κατά μέσο όρο 2200 αεροδιακομιδές με ετήσιο κόστος περίπου 12 εκ. ευρώ. Η ώρα πτήσης ανά πτητικό μέσο κυμαίνεται από 2.100 € έως 5.600 €. Για τα πλωτά μέσα οι κοντινότερες αποστάσεις στοιχίζουν 1.000€ και φθάνουν μέχρι τις 3.500€.

Το κόστος ανά ώρα πτήσης με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και με τα πλωτά του ΥΕΝ καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις. Με τα ιδιωτικά το κόστος είναι ανεξέλεγκτο. Σε αυτά δεν υπάρχει κοστολόγηση με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να καταβάλει στα ιδιωτικά μεταφορικά μέσα, πάνω από 1,5εκατ.ευρώ από τα 2,5 εκατ.ευρώ που είναι συνολικά η χρηματοδότηση που λαμβάνει το ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας για τις αεροδιακομιδές. Από το 2006 έχουν συσσωρευτεί περίπου 95 εκ. ευρώ χρέη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα χρήματα αυτά είναι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το ΕΚΑΒ και όχι του ΕΚΑΒ προς το ΥΕΝ όπως είπε ο κος Πολάκης στη Βουλή.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Η τροπολογία που ψηφίστηκε καθορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ ως καθολικός διάδοχος των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν, υποχρεούται να καταβάλει στο ΕΚΑΒ ποσοστό έως 0, 86% επί του συνόλου κατ΄ έτος των δαπανών μεταφοράς των ασθενών. Η Κυβέρνηση και ο Αν. Υπουργός Υγείας αναγγέλλει στη Βουλή την ρύθμιση των οφειλών και την εισροή διασφαλισμένων αποζημιώσεων στο ΕΚΑΒ. Το μόνο που έκανε είναι «μια τρύπα στο νερό». Μετακυλύει τις οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ (95εκατ.ευρώ.). Το ΕΚΑΒ δεν θα λάβει ούτε ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ όπως δεν έλαβαν τα Νοσοκομεία, καθότι η κυβέρνηση τον χρεοκόπησε. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Η κυβέρνηση και οι Υπουργοί Υγείας επέλεξαν να ιδιωτικοποιήσουν το ΕΚΑΒ, αντί να βελτιώσουν την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ με νέα Ασθενοφόρα και προσλήψεις Διασωστών, αντί να αυξήσουν την ετήσια κρατική χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ για τις Αεροδιακομιδές και παράλληλα να στελεχώσουν τα Νοσοκομεία των Νησιών με προσωπικό και ιατρικά μηχανήματα για να αποφεύγονται οι πολλές Αεροδιακομιδές. Με πρόσχημα την διασφαλισμένη επιχορήγηση από τον ΕΟΠΥΥ που δεν είναι καθόλου διασφαλισμένη, θα μειώσουν περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ.

Οι αριβίστικες πολιτικές στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Θα κάτσουν «στο σκαμνί».