Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ο συνδυασμός ενεργειακών ποτών και αλκοόλ, επιζήμιος για τον εγκέφαλο των εφήβων



Σημαντικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο των εφήβων μπορεί να έχει η συνήθεια της ανάμιξης ενεργειακών ποτών με αλκοόλ, σημειώνει έρευνα του Πανεπιστημίου Purdue.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν έως και δέκα φορές περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με τα απλά αναψυκτικά και οι έφηβοι αποτελούν ένα κοινό-στόχο για τις εταιρείες που τα προωθούν.
Λίγα είναι όμως γνωστά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον οργανισμό των εφήβων, ιδίως αν συνδυαστούν με αλκοόλ.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Χημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας, Richard van Rijn, εξέτασε την επίδραση των πλούσιων σε καφεΐνη ενεργειακών ποτών και του συνδυασμού αλκοόλ και καφεΐνης σε έφηβα ποντίκια.

Tα ευρήματα
Φάνηκε λοιπόν, ότι τα ποντίκια που έπιναν ενεργειακά ποτά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ στην ενήλικη ζωή τους.
Ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης ήταν ότι ο εγκέφαλος των ποντικών με τον συνδυασμό ενεργειακών ποτών και αλκοόλ αντιδρούσε σαν να είχε λάβει κοκαΐνη. "Φαίνεται ότι οι δύο ουσίες μαζί, προκαλούν αλλαγές στη συμπεριφορά και αλλαγές στη νευροχημεία του εγκεφάλου", τόνισε ο van Rijn.
"Ο εγκέφαλός τους άλλαξε κατά τρόπο που είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση ουσιών ως ενήλικες", σημείωσε ο van Rijn. Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι στην ενήλικο ζωή, τα ίδια ποντίκια θα χρειάζονταν μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης, για να βιώσουν ευχαρίστηση, από όση θα χρειάζονταν αν δεν είχαν εκτεθεί στον συνδυασμό καφεΐνης-αλκοόλ.
Είναι σαφές ότι η επιβεβαίωση του παραπάνω πειράματος δεν μπορεί να γίνει στους ανθρώπους. Επειδή ωστόσο έχει φανεί από παλαιότερες μελέτες ότι ο εγκέφαλος των ποντικιών ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στη χρήση ναρκωτικών, όπως και των ανθρώπων, σίγουρα υπάρχει κάποια βάση στον συσχετισμό.