Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Το Νo.1 μυστικό για να χάσεις βάρος και να «κάψεις» το περιττό λίπος



Όταν θες να χάσεις βάρος το πρώτο πράγμα που βάζεις στο μυαλό σου είναι ότι θα πρέπει να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις σε καθημερινή βάση. Μήπως όμως αυτό δεν είναι αρκετό;

Όταν μειώνεις τις θερμίδες που λαμβάνεις ναι μεν χάνεις κιλά, αλλά χάνεις μαζί και μυϊκή μάζα (πράγμα που δε θέλουμε να συμβεί καθώς όσο λιγότερη μυϊκή μάζα έχεις τόσο πιο δύσκολο είναι να κάψεις το περιττό λίπος από το σώμα σου).

 

Ποιο είναι το μυστικό, λοιπόν, για να χάσεις βάρος αλλά να διατηρήσεις σε καλά επίπεδα τη μυική σου μάζα; Τι πρέπει να καταναλώνεις για να δώσεις ένα δυνατό boost στο μεταβολισμό σου;

 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του «American Journal of Clinical Nutrition», η πρωτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στο αδυνάτισμα.

 

larger3232r 3d5c8

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 40 νεαροί άντρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν αυστηρή διατροφή και εντατικά προγράμματα γυμναστικής, με τη διαφορά ότι η διατροφή της μιας ομάδας ήταν πλούσια σε πρωτεΐνη, σε αντίθεση με της άλλης που ήταν χαμηλή.

Έπειτα από 4 εβδομάδες αυστηρού προγράμματος παρατηρήθηκε πως η ομάδα που κατανάλωνε περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά της είχε χάσει περίπου 1½ kg περισσότερο από την άλλη ομάδα. Επιπροσθέτως, είχε χάσει περισσότερο λίπος, ενώ είχε αυξήσει τη μυϊκή της μάζα.

 

tyryt 2d447

 

Οι ερευνητές τονίζουν πως η κατανάλωση πρωτεΐνης θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και στις γυναίκες. Αυτό, λοιπόν, που συνιστούν είναι να καταναλώνεις πρωτεΐνη στα βασικά σου γεύματα καθώς και αμέσως μετά την προπόνησή σου. Μην ξεχνάς να κάνεις βάρη (θα σε βοηθήσουν να κάψεις έξτρα λίπος) και φυσικά να πίνεις άφθονη ποσότητα νερού!

 

Όσο για το πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνεις την ημέρα; Ο Stuart Phillips, Ph.D. (επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη μελέτη) προτείνει να καταναλώνεις το λιγότερο 1,2 γρ. πρωτεΐνης, ανά κιλό του σωματικού σου βάρους. Αν δε, γυμνάζεσαι εντατικά τότε θα πρέπει να το αυξήσεις στα 1,6 γρ. ανά κιλό την ημέρα.