Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα ελπιδοφόρα ανακάλυψη: Κοντά στη θεραπεία της τύφλωσης με βλαστοκύτταρα οι επιστήμονες


Ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον υποστηρίζουν ότι η τύφλωση μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια εξειδικευμένων βλαστοκυττάρων που βρίσκονται στην πρόσθια εξωτερική επιφάνεια του ματιού.
 
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στο σκληροκερατοειδικό όριο (limbus), το τμήμα του ματιού μεταξύ του διαφανούς κερατοειδή και του λευκού σκληρού χιτώνα του οφθαλμού.

Υπό κατάλληλες συνθήκες, αυτά τα βλαστικά κύτταρα συμπεριφέρονται όπως οι φωτοϋποδοχείς του ματιού, δηλαδή τα κύτταρα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το φως.
 
Η καταστροφή των φωτοϋποδοχέων έχει σαν αποτέλεσμα τη μη αναστρέψιμη τύφλωση.
 
Οι ερευνητές ευελπιστούν πως η νέα ανακάλυψη θα συμβάλλει στην εξεύρεση νέων θεραπειών για παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί τη βασικότερη αιτία απώλειας της όρασης λόγω γήρανσης στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
 
Βασικό πλεονέκτημα των βλαστοκυττάρων είναι ότι προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή κι έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να απορριφθούν από τον οργανισμό, όπως συμβαίνει συχνά με τα μοσχεύματα που προέρχονται από δωρητές.