Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μεταβολισμός: 5 τρόφιμα που τον επιβραδύνουν



Ο μεταβολισμός είναι το κλειδί για τη διαχείριση του βάρους. Δυστυχώς, με την πάροδο των χρόνων επιβραδύνεται, λόγω των αλλαγών των ορμονών, της απώλειας μυών και του άγχους, γεγονός που πρέπει να μας κάνει πολύ πιο προσεκτικούς στην επιλογή των τροφών που καταναλώνουμε.

 

Σίγουρα έχετε ακούσει για τροφές που επιταχύνουν τον μεταβολισμό σας, όπως το πράσινο τσάι και οι καυτερές πιπεριές.

Τι γίνεται όμως με τις τροφές που σαμποτάρουν την ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες;

Δείτε ποιες είναι οι 5 κορυφαίες τροφές που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, ώστε να τις καταναλώνετε με μέτρο. 

Λευκοί υδατάνθρακες

Μπορεί το άσπρο ψωμί και τα άσπρα δημητριακά να σας αρέσουν περισσότερο γευστικά, αν θέλετε όμως να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας, είναι καλύτερο να προτιμάτε τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι φυτικές ίνες των μαύρων δημητριακών, αλλά και των φρούτων και των λαχανικών, μπορούν να αυξήσουν την καύση του λίπους μέχρι και 30%. Επίσης οι γυναίκες που τρώνε περισσότερες ίνες, κερδίζουν λιγότερο βάρος μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασπάσει τις βρώσιμες ίνες και καίει περισσότερες θερμίδες.

Μη βιολογικό βόειο κρέας

Τα κρέατα συμβατικής εκτροφής περιέχουν περισσότερα αντιβιοτικά από τα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται αποκλειστικά με χορτάρι. Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα αντιβιοτικά του κρέατος έχουν επιπτώσεις για τα καλά βακτήρια του εντέρου και συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς παρεμβαίνουν στον τρόπο που επεξεργάζεται ο οργανισμός τα τρόφιμα. Επιλέξτε λοιπόν μόνο βιολογικής εκτροφής μοσχαρίσιο κρέας.

Μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Ναι, αλλά τι μήλο; Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives, διαπίστωσε ότι τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την προστασία των φρούτων και των λαχανικών προκάλεσε σε ποντίκια την αύξηση του σωματικού βάρους, κάτι που πιστεύουν ότι ισχύει και για τους ανθρώπους. Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα, αγοράζοντας βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα έχετε πλύνει πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε.

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Σε αντίθεση με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα καρύδια, τον σολομό, τους κρόκους των αυγών και πολλούς σπόρους, τα ωμέγα-6 λιπαρά πρέπει να τα αποφεύγετε αν θέλετε να χάσετε βάρος. Αυτά βρίσκονται στα βούτυρα, το λίπος του χοιρινού κρέατος, τα μπισκότα και τις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές. Όσο περισσότερη επεξεργασία έχει υποστεί ένα τρόφιμο, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε υδρογονωμένα λίπη και ωμέγα-6 λιπαρά, τα οποία σχετίζονται με την φλεγμονή στο οργανισμό και την παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αναψυκτικά / επεξεργασμένα τρόφιμα

Το αμυλοσιρόπιο, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που περιέχεται στα περισσότερα αναψυκτικά και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, έχει συνδεθεί με το μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής, που συνδέεται με τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι το αμυλοσιρόπιο μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών της για το μεταβολισμό.