Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Με ποιο είδος καρκίνου μπορεί να συνδέεται ο πόνος στον ώμο


Ο πόνος στον ώμο είναι κατά πλειοψηφία αποτέλεσμα φλεγμονής ή μυϊκού τραυματισμού. Ωστόσο, σε λίγες, περιπτώσεις, μπορεί να αποτελεί σημάδι καρκίνου.
 
Οποιοσδήποτε πόνος στο σώμα δεν μπορεί να αποδοθεί σε προφανή αιτία, όπως μια πτώση ή ένα τροχαίο ατύχημα, θα πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό.
 
Έχει παρατηρηθεί ότι ο πόνος στον ώμο είναι ένα από τα ασυνήθιστα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα. Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος θεωρείται «αντανακλαστικός». Ως αντανακλαστικός ή αναφερόμενος ορίζεται ο πόνος που πηγάζει από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος (π.χ. πνεύμονας, πάγκρεας) αλλά γίνεται αισθητός σε ένα άλλο (ώμος, μέση αντίστοιχα).
 
bigstock Woman showing two lungs in fro 86891879
 
Ορισμένοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα συνδέεται στενότερα με τον αντανακλαστικός πόνο στον ώμο.
- Μεσοθηλίωμα
 
Το μεσοθηλίωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του πνεύμονα που συνήθως προκαλείται από τη μακρόχρονη έκθεση στον αμίαντο. Τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με αυτά άλλων τύπων καρκίνου του πνεύμονα, ωστόσο μελέτη του 2015 υπέδειξε ότι το 14% των ασθενών με μεσοθηλίωμα εκδήλωναν επίσης πόνο στον ώμο. Μάλιστα, σε αυτούς τους ασθενείς ο πόνος στον ώμο ήταν συχνά το πρώτο σύμπτωμα που εκδήλωσαν.
- Όγκος της κορυφής του πνεύμονα (όγκος του Pancoast)
 
Οι όγκοι της κορυφής του πνεύμονα είναι αρκετά σπάνιοι και εντοπίζονται στην ανώτερη θωρακική αύλακα, στο επάνω μέρος του πνεύμονα. Επειδή η ανώτερη θωρακική αύλακα βρίσκεται αρκετά κοντά στον ώμο, είναι πιθανό ένας καρκινικός όγκος να πυροδοτήσει τον πόνο στην πάσχουσα πλευρά του σώματος. Οι ασθενείς με όγκο της κορυφής του πνεύμονα εκδηλώνουν συχνά ένα σύνολο συμπτωμάτων γνωστών ως σύνδρομο Horner. Το σύνδρομο Horner χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από μεταβολές στα μάτια (π.χ. βλεφαρόπτωση, συρρίκνωση της κόρης του ματιού) και ασύμμετρη εφίδρωση (π.χ. μειωμένη εφίδρωση στη μία πλευρά του προσώπου).
- Μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα
 
Μεταστατικός ή δευτεροπαθής ονομάζεται ο καρκίνος που ξεκινά από τον πνεύμονα και εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν τα καρκινικά κύτταρα εξαπλωθούν σε κοντινές περιοχές γύρω από τον πνεύμονα (π.χ. οστά, λεμφογάγγλια) είναι πιθανό να εκδηλωθεί πόνος στον ώμο. Ο μεταστατικός καρκίνος συνοδεύεται από ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, ανάλογα με το όργανο ή το σύστημα που πλήττει. Για παράδειγμα, μια μετάσταση στο συκώτι μπορεί να εκδηλωθεί με ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).
Ο πόνος στον ώμο που προκαλείται από όγκο στον πνεύμονα δεν έχει διακριτά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στο πλαίσιο της μελέτης στους ασθενείς με μεσοθηλίωμα παρατηρήθηκε ότι ο πόνος ήταν αρκετά ήπιος (κατά μέσο όρο 4 σε μια κλίμακα 1-10). Σε λίγους μόνο ασθενείς διαπιστώθηκαν σοβαρότερες επιπλοκές, όπως μειωμένη κινητικότητα. Επίσης, σε ορισμένους ασθενείς με πόνο στον ώμο λόγω καρκίνου του πνεύμονα οι ενοχλήσεις γίνονται αισθητές και κατά μήκος του χεριού, έως και την παλάμη, και περιλαμβάνουν μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.