Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λεκέδες στα δόντια: Αιτίες που πιθανώς αγνοείτε



Μπορεί να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας και να αποφεύγετε τους πολλούς καφέδες ή το κόκκινο κρασί, ωστόσο δεν έχουν τη λευκότητα που θα θέλατε.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, ωστόσο, οι παρακάτω καταστάσεις μπορεί να ευθύνονται για τη φθορά του σμάλτου των δοντιών σας και την πρόκληση λεκέδων.

Λεμονάδα

Ο συνδυασμός του κιτρικού οξέος και της ζάχαρης στη λεμονάδα μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας. Όταν φθείρεται η αδαμαντίνη της επιφάνειας των δοντιών, φαίνεται το επόμενο στρώμα, που είναι η οδοντίνη και έχει κίτρινο χρώμα.

Ενεργειακά ποτά

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρων που έχουν τα ενεργειακά ποτά, πολλαπλασιάζουν τα βακτήρια του στόματος, με αποτέλεσμα όχι μόνο να τα λεκιάζουν αλλά και να προκαλούν τερηδόνα.

Λευκό κρασί

Δεν λεκιάζει μόνο το κόκκινο κρασί τα δόντια αλλά και το λευκό όταν συνδυαστεί με ορισμένες τροφές. Αν για παράδειγμα πιείτε ένα ποτήρι λευκό κρασί πριν από το δείπνο και στη συνέχεια φάτε ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, το κρασί θα ανοίγει τους πόρους, διευκολύνοντας τη σάλτσα να εισχωρήσει και να λεκιάσει τα δόντια.

Πράσινοι χυμοί και smoothies

Ένας γενικός κανόνας, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως οτιδήποτε μπορεί να χρωματίσει ένα ρούχο, μπορεί να λεκιάσει και τα δόντια σας. Αυτό μπορεί να συμβεί π.χ. με τα smoothies που περιέχουν μούρα και χρωματιστά λαχανικά. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα. Πιείτε λοιπόν τον χυμό ή το smoothie σας με ένα χοντρό καλαμάκι και όχι απευθείας από το ποτήρι για να μειώσετε τις πιθανότητες να χρωματιστούν τα δόντια σας.

Πράσινο τσάι

Το μαύρο και το καφέ τσάι μπορεί να δώσει στα δόντια σας μια κίτρινη ή γκρι απόχρωση, όμως και το πράσινο τσάι μπορεί να προκαλέσει λεκέδες. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να τα βουρτσίσετε 30 λεπτά μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού που φθείρει τα δόντια.

Αντιβηχικά σιρόπια

Τα χρωματιστά σιρόπια για το βήχα είναι γεμάτα ζάχαρη που καταστρέφει τα δόντια σας. Μην τα παίρνετε για περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο.

Πισίνες

Αν κολυμπάτε συχνά σε πισίνα και αφήνετε το νερό της να μπει στο στόμα σας, είναι πιθανό να δείτε στα δόντια σας καφέ λεκέδες. Αυτό οφείλεται στις χημικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό της πισίνας, θα επηρεάσει όμως τα δόντια σας μόνο αν κολυμπάτε πάνω από 6 ώρες την εβδομάδα.

Τραυματισμοί δοντιών

Ένα οδοντικό κάταγμα ή κάποιος τραυματισμός στα δόντια μπορεί να νεκρώσει το νεύρο του δοντιού με αποτέλεσμα να παίρνει σταδιακά ένα γκρι χρώμα.

Ορισμένα φάρμακα

Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο χρώμα των δοντιών.