Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κοινή πρόταση για την τιμολόγηση καταθέτουν ΣΦΕΕ και ΠΕΦ στο υπουργείο Υγείας



Στόχος είναι, τόσο στην επόμενη γενική ανακοστολόγηση όσο και σε αυτές που θα ακολουθήσουν, οι τιμές των off-patent και γενοσήμων φαρμάκων να διατηρηθούν σε επίπεδα τέτοια, τα οποία δεν θα οδηγούν στην υποκατάσταση φαρμακευτικών σκευασμάτων από νεότερα και ακριβότερα, αλλά ακριβώς θα επιτρέπουν τη συνέχιση της κυκλοφορίας των ήδη οικονομικών και καταξιωμένων φαρμάκων στην αγορά.

 

Ειδικότερα, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ έχουν ήδη καταρτίσει κοινή πρόταση για τον ορισμό συγκεκριμένου ποσοστού -της τάξεως του 5% σύμφωνα με πληροφορίες- πέραν του οποίου να μην γίνονται μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων που χάνουν την πατέντα τους και των γενοσήμων. Ως γνωστόν, οι τιμές των γενοσήμων είναι συνδεμένες με αυτές των πρωτότυπων φαρμάκων αναφοράς τους, γεγονός το οποίο δεν αμφισβητείται από τη φαρμακοβιομηχανία. Μάλιστα, η κοινή αυτή θέση ΣΦΕΕ και ΠΕΦ διασφαλίζει την ίση μεταχείριση όλων των εταιρειών, είτε παράγουν γενόσημα είτε off-patent.

Η επίσημη κατάθεση της πρότασης στην Ομάδα Εργασίας θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας έγινε τη Δευτέρα (10/10/2016) και με χρονοδιάγραμμα ενός μήνα, θα πρέπει να καταθέσει το πόρισμά της για τον αποτελεσματικό έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης  και τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα. Κεντρικά θέματα στη συζήτηση είναι τοclawback, το rebate, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και η διακίνηση νοσοκομειακών φαρμάκων μέσα από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Η τιμολογιακή πολιτική, παρόλο που δεν είναι άμεσο αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας, άπτεται τόσο του clawback και όσο και γενικότερα του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επομένως, το πόρισμα της Ομάδας θα προσδιορίσει και το περιεχόμενο της νέας Υπουργικής Απόφασης για την τιμολόγηση, με βάση την οποία θα πραγματοποιηθεί και η επικείμενη γενική ανακοστολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα μέχρι τώρα ισχύοντα από το τρίτο μνημόνιο, οι τιμές των εν λόγω φαρμάκων θα πρέπει να μειώνονται σταδιακά σε κάθε ανακοστολόγηση, μέχρι το 1 ευρώ για την περίπτωση των γενοσήμων. Την εξέλιξη αυτή θέλουν να προλάβουν, τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς είναι κοινή παραδοχή οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην αγορά λόγω των συνεχών μειώσεων. Επίσης, αναγνωρίζονται από όλα τα μέρη οι δραματικές συνέπειες που θα προκύψουν για την επιβίωση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, αλλά και για τα φαινόμενα ελλείψεων, τα οποία εν τέλει θα πλήξουν τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω υποκατάστασης, αλλά και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία τους φάρμακα.