Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κινητοποιήσεις προαναγγέλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία



Κινητοποιήσεις προαναγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση και υποστέλεχωση του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, για όλους τους κωδικούς πλην των φαρμάκων, καθότι τα ακριβά φάρμακα θα χορηγούνται πλέον από τα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα Νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δισ. ευρώ και λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (blackout), με το εναπομείναν προσωπικό να είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.

«Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.α.). Αναστέλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Οσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού τονίζει ότι «η μία οργανική θέση στις τρεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν, σύμφωνα με τις μνημονιακές προβλέψεις με κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, κλινών και κλινικών. Το προσωπικό σήμερα στα Νοσοκομεία είναι 45.000. πριν τα μνημόνια ήταν 65.000».

Τέλος η ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εφέτος θα κλείσουν κάτω του 5% του ΑΕΠ και η ιδιωτική θα αγγίξει το 4% του ΑΕΠ, ενώ στα Συστήματα Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Δημόσιες Δαπάνες είναι 7,5% και 1% η ιδιωτική. Επιπλέον σημειώνει, ότα τα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης επιχορηγούνται με 2,9% του ΑΕΠ εν αντιθέσει με τα Νοσοκομεία της χώρας μας, που εφέτος θα είναι κάτω του 1,5% του ΑΕΠ.