Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κάθε χρόνο 9.100 παιδιά στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους από κακώσεις



Πανευρωπαϊκή έρευνα με την επωνυμία PIECES, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας διαπίστωσε ότι στην Ευρώπη κάθε χρόνο 9.100 παιδιά, ηλικίας από 0-19 ετών, χάνουν τη ζωή τους από κακώσεις. Το ένα τρίτο από αυτές αφορούν κακώσεις που έχουν προκληθεί εσκεμμένα.

Οι ειδικοί αξιολόγησαν του παιδικούς θανάτους  σε όλη την Ευρώπη με στόχο την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, των παιδικών ατυχημάτων, και των παιδικών αυτοκτονιών.

Διαπίστωσαν ότι 18.000.000 παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης.

Επίσης, 44.000.000 παιδιά στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν υποστεί μία μορφή σωματικής κακοποίησης, ενώ το 23% αυτών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ο δείκτης παιδικών αυτοκτονιών στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη με τιμή για τα αγόρια 0,40 ανά 100.000,  με υψηλότερο στη Λιθουανία με τιμή 6,58 και για τα κορίτσια 0,11 στη χώρα μας, με υψηλότερη τιμή 2,09 στην Ιρλανδία.

Στη χώρα μας επίσης, μεταξύ 2012 και 2013 είχαμε αύξηση 20% των θυμάτων- παιδιών (έως 19 ετών) από ανθρωποκτονίες ή άλλες βίαιες ενέργειες.

Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες, πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να εισαγάγουν προγράμματα αξιολόγησης των παιδικών θανάτων από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές που θα έχουν ως βασικό σκοπό τη μελέτη των θανάτων που διαπιστώνονται στην παιδική ηλικία, καθώς και τη δημιουργία προληπτικών μέτρων προς αποτροπή αυτών.

Τα προγράμματα αυτά θα συμβάλλουν σημαντικά στον εντοπισμό των παραγόντων που οδηγούν σε ατυχήματα, σε αυτοκτονίες ή σε θανατηφόρα περιστατικά κακοποίησης.

Με προληπτικά μέτρα, κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να αντιμετωπισθούν έτσι ώστε να έχουμε αντίστοιχη μείωση και στα περιστατικά των θανάτων της παιδικής ηλικίας. Ήδη τέτοιες επιτροπές υπάρχουν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ρουμανία.

Αναφορικά με τη χώρα μας ο Πρόεδρος της ΕΙΕ Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τέτοια επιτροπή και ελπίζουμε το Υπουργείο Υγείας να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.