Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καρκίνος των ωοθηκών: Με ποια διατροφή θα προστατευθείτε



Ο καρκίνος των ωοθηκών εμφανίζεται στη μία ή και στις δύο ωοθήκες , το ζευγάρι των γυναικείων αναπαραγωγικών αδένων, στους οποίους δημιουργούνται τα ωάρια.

 

Πρόκειται για αρκετά συχνή νεοπλασία, λιγότερο συχνή από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του ενδομητρίου, αλλά περισσότερο φονική.

Στις γυναίκες αποτελεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την τέταρτη συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο (μετά τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα), ενώ είναι συχνότερος στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου.

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να προφυλάξει τις γυναίκες από τον καρκίνο των ωοθηκών.

Επιστήμονες από το Brigham and Women΄s Hospital στη Βοστόνη των ΗΠΑ μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 563 γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών και 523 υγιών και υπολόγισαν τα λαμβανόμενα ποσά των βιταμινών Α, C, D και Ε, της άλφα και βήτα καροτίνης και της λυκοπένης. Τα καροτινοειδή, που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, και η λυκοπένη έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή συγκέντρωση καροτινοειδών, και ειδικά της α-καροτίνης, σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, ιδιαίτερα σε μεταεμμηνοπαυσικές γυναίκες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προστατευτική δράση είχε και η λυκοπένη, που μπορεί να ληφθεί από τη σάλτσα ντομάτας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο εμφανή σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Ντάνιελ Κράμερ, πέντε καρότα και ένα φλιτζάνι του τσαγιού σάλτσα ντομάτας την εβδομάδα είναι η ελάχιστη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουν οι γυναίκες, διευκρινίζοντας ότι τα καροτινοειδή και η λυκοπένη είναι προτιμότερο να λαμβάνονται από τις τροφές και όχι με χημικά συμπληρώματα.