Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καρκίνος μαστού: Η διατροφή που αυξάνει κατά 41% τον κίνδυνο



Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνεςθωρακίζει τις γυναίκες μειώνοντας κατά το ένα πέμπτο τις πιθανότητες να νοσήσουν.

Νέα ισπανική έρευνα διαπίστωσε ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που ακολουθούν διατροφή δυτικού τύπου έχουν πιο πυκνό ιστό μαστού, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές του National Center of Epidemiology στη Μαδρίτη μελέτησαν στοιχεία 3.500 γυναικών και συγκεκριμένα το ιατρικό ιστορικό τους (προσωπικό και οικογενειακό) και στοιχεία για τη διατροφή τους. Επίσης αξιολόγησαν την πυκνότητα του μαστικού ιστού.

 bigstock Breast Cancer Awareness Concep 93489455

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή είχαν περίπου 41% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πυκνότερο μαστικό ιστό σε σχέση με αυτές που ακολουθούσαν διατροφή μεσογειακού τύπου.

Αντίθετα, οι γυναίκες που ακολουθούσαν με συνέπεια μεσογειακή διατροφή είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σχέση με γυναίκες στη χαμηλότερη κατηγορία.

Σύμφωνα με τη ερευνήτρια Marina Pollan, είναι σημαντικό να διατηρούμε σωστό βάρος ελέγχοντας την πρόσληψη θερμίδων.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη διατροφή δυτικού τύπου και ιδιαίτερα τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (πλήρες γάλα, λιπαρά τυριά και παγωτά), τα επεξεργασμένα κρέατα (μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι) και τα επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και λευκό ρύζι ), καθώς και τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά, αλλά και τα γρήγορα γεύματα (πίτσες, τηγανητές πατάτες).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology.