Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Κακές συνήθειες καταστροφικές για την υγεία μας



Η ακολούθηση ορισμένων κακών συνηθειών αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου - κι αν κάποιες από αυτές είναι καλά γνωστές, μερικές ούτε που θα τις... έπιανε το μάτι μας, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη. 

Επιστήμονες από την Αυστραλία ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 231.000 εθελοντές ηλικίας 45 ετών και άνω, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι διάφοροι συνδυασμοί έξι κακών συνηθειών είναι ολέθριοι για την υγεία και τη ζωή μας. 

Τις τέσσερις από αυτές τις συνήθειες τις έχουμε ακούσει κατ’ επανάληψιν: είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας (άσκησης) και το κάπνισμα.

Υπάρχουν όμως και δύο νέες προσθήκες: το να κάθεται κανείς σε μία καρέκλα επί περισσότερες από 7 ώρες την ημέρα και το να κοιμάται περισσότερο από 9 ώρες το 24ωρο.

Όποιος υιοθετεί και τις έξι αυτές συνήθειες, έχει πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει στη διάρκεια της επόμενης εξαετίας σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν υιοθετούν καμία, γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ στην επιθεώρηση «PLoS Medicine». 

Εξαιρετικά επικίνδυνοι είναι επίσης και οι συνδυασμοί ορισμένων από τις συνήθειες αυτές. Έτσι, όσοι κάθονται πάνω από 7 ώρες την ημέρα, δεν γυμνάζονται και κοιμούνται πάνω από 9 ώρες το 24ωρο διατρέχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο με εκείνους που υιοθετούν και τις έξι κακές συνήθειες.

Πολύ επικίνδυνος είναι επίσης ο συνδυασμός της κατάχρησης αλκοόλ με το κάπνισμα, καθώς και ο συνδυασμός της πολύωρης ακινησίας σε μία καρέκλα με τον υπερβολικό ύπνο.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, με βάση τα ευρήματά τους, οι συνδυασμοί αυτών των έξι κακών συνηθειών ευθύνονται για σχεδόν τον έναν στους τρεις (το 31,3%) θανάτους από κάθε αιτία.

Από τους 231.048 εθελοντές της μελέτης,το 31,2% δεν ακολουθούσαν καμία από αυτές τις έξι συνήθειες, το 36,9% ακολουθούσαν μία, το 21,4% δύο και το 10,6% ακολουθούσαν τρεις ή περισσότερες.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν κάθε συνήθεια ξεχωριστά και έβγαλαν για κάθε εθελοντή μία συνολική βαθμολογία για τον τρόπο ζωής του, η οποία εξετάσθηκε συνδυαστικά με την θνησιμότητα.

Συνολικά, έως το τέλος της μελέτης 15.635 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους από κάθε αιτία, αναφέρουν η δρ Μέλοντι Ντινγκ, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες της.