Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Είναι δυνατόν να παχύνετε κάνοντας δίαιτα; Κι όμως...



Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε δίαιτα και αντί να χάσετε να πάρετε επιπλέον κιλά; Αν όχι τότε ανήκετε στους πολύ τυχερούς!

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών έχουν… καταφέρει μετά από μια δίαιτα να πάρουν 4 κιλά!

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε παταγώδη αποτυχία;

Η δίαιτα βγάζει το σώμα εκτός ισορροπίας

Πολλά από τα διαιτητικά προγράμματα είναι πολύ αυστηρά και μπορεί να οδηγήσουν τον μεταβολισμό σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο. Για παράδειγμα, η μείωση των λιπαρών σε πολύ χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε πλεόνασμα υδατανθράκων που το σώμα δεν μπορεί να κάψει και τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα. Επίσης, οι δίαιτες που επιτρέπουν την κατανάλωση σε απεριόριστες ποσότητες των λεγόμενων «επιτρεπόμενων» φαγητών είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωσή τους «ταΐζοντας» τελικά το λίπος του σώματός σας.

Η δίαιτα δεν έχει περιθώριο ευελιξίας

Όταν ακολουθούμε μία δίαιτα που έχει όλο «όχι», τότε αισθανόμαστε πως έχουμε καταστραφεί για πάντα, με αποτέλεσμα να επιστρέφουμε σχεδόν άμεσα σε ανθυγιεινές συνήθειες. Αν φάτε παραπάνω από το κανονικό αναρωτηθείτε γιατί. Μήπως για να επιστρέψετε στο φαγητό και την άνεσή σας ή για να καταστείλετε το άγχος σας; Αν απαντήσετε καταφατικά, ψάξτε να βρείτε άλλους τρόπους για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες. Αν το κάνατε επειδή πεινούσατε, τότε ήταν η δίαιτα που απέτυχε και όχι το αντίστροφο.

Η δίαιτα περιλαμβάνει φαγητά που δεν σας αρέσουν

Γρήγορα θα προκληθεί αίσθημα στέρησης και δυσαρέσκειας που μπορεί να ενισχύσει τις ορμόνες του στρες και ως εκ τούτου να εντείνει την επιθυμία για φαγητό. Προτιμήστε δίαιτες που περιλαμβάνουν απολαύσεις και ταυτόχρονα σας βοηθούν να χάσετε βάρος. Το σημαντικό είναι να βρείτε την ισορροπία στο φαγητό αλλά και να υπολογίσετε τις πραγματικές σας ανάγκες.

Η δίαιτα απαγορεύει φαγητά στα οποία δεν μπορείτε να αντισταθείτε

Σύμφωνα με έρευνα οι πέντε κορυφαίες τροφές στις οποίες είναι δύσκολο κάποιος να αντισταθεί είναι: σοκολάτα, τσιπς, τυρί, ψωμί και κρασί. Ένας στους τέσσερις μπορεί να κρατηθεί το πολύ ένα μήνα προτού ενδώσει σε μία απ’ αυτές τις αγαπημένες συνήθειες και εκτροχιαστεί από τη δίαιτά του.