Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

14 τακτικές για να μειώσετε τις τοξίνες



Κάθε μέρα, είμαστε εκτεθειμένοι σε τοξίνες, από τα τρόφιμα και το νερό μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε. Άρα το σώμα μας χρειάζεται να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να μας προστατεύει. Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;
Το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού περιλαμβάνει τη λειτουργία του ήπατος, του εντέρου, του δέρματος, των νεφρών και των πνευμόνων. Το ήπαρ (συκώτι), το κύριο σύστημα φιλτραρίσματος μας, έχει δύο φάσεις αποτοξίνωσης, εξίσου σημαντικές: η πρώτη φάση οδηγεί στην παραγωγή των τοξικών ενδιάμεσων (ελεύθερες ρίζες), οι οποίοι πρέπει άμεσα και ταχύτατα να οδηγηθούν στη δεύτερη φάση, όπου θα μετατραπούν σε αβλαβή για τον οργανισμό στοιχεία.
Αν η πρώτη φάση είναι υπερδραστήρια και η δεύτερη υποτονική, για τον οποιοδήποτε λόγο, διατρέχουμε τον κίνδυνο συσσώρευσης των τοξικών ενδιάμεσων προϊόντων από τη φάση 1. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι πιο επιζήμιες ακόμη και από τις αρχικές τοξίνες.
Ωστόσο μπορούμε με απλές καθημερινές τακτικές να μειώσουμε την έκθεσή μας σε τοξικές ουσίες, ακολουθώντας τους εξής κανόνες:
1. Σταματήστε να τρώτε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ακόμα κι αν είναι οργανικά. Οι κονσέρβες είναι επενδεδυμένες με BPA (δισφαινόλη Α). Η αμφιλεγόμενη αυτή χημική ουσία μπορεί να παραμείνει στο ανθρώπινο σώμα για έως και 100 χρόνια, να διαταράξει την αποτοξινωτική λειτουργία του ήπατος, προκαλώντας την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, οι οποίες με τη σειρά τους καταστρέφουν τα αποθέματα αντιοξειδωτικών του σώματός.
2. Αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια νερού, καθώς και αυτά περιέχουν BPA. Μάλιστα, το 2011 η αρμόδια επιτροπή υγείας, απαγόρευσε τη χρήση δισφαινόλη Α στα μπιμπερό.
3. Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιείτε. Τα προϊόντα σας θα πρέπει να περιέχουν μόνο φυσικά συστατικά. Καλό είναι να θυμάστε τον χρυσό κανόνα που λέει ότι: αν δεν μπορείτε να φάτε ένα προϊόν, μην το εφαρμόζετε στο δέρμα ή το σώμα σας.
4. Χρησιμοποιείτε μόνο τα φυσικά καθαριστικά οικιακής χρήσης. Τα συνθετικά χημικά καθαρισμού παράγουν ένα υποπροϊόν που ονομάζεται διοξίνη, μια ουσία που διαταράσσει την ενδοκρινική και ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού ενώ είναι και καρκινογόνος. Μάλιστα μελέτες αναφέρουν ότι, η ύπαρξή της οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή «κακών» οιστρογόνων, που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
5. Σταματήστε να τρώτε τοξικά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Καταναλώστε γκρέιπφρουτ, κρεμμύδια, σκόρδα, σταυρανθή λαχανικά, κόλιανδρο και μαϊντανό, που βοηθούν το συκώτι στην αποτοξίνωση. Καταναλώστε μια καλή ποιότητα πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, καθώς και οι δύο φάσεις αποτοξίνωση χρειάζονται αμινοξέα για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.
6. Σταματήστε την κατάχρηση ουσιών είτε πρόκειται για καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, ακόμα και διεγερτικών, όπως η καφεΐνη.
7. Να θυμάστε ότι ανά περιπτώσεις ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα μπορεί να είναι πιο επιβαρυντικά για τον οργανισμό σας, παρά βοηθητικά. Να συζητάτε πάντα με το γιατρό σας την ανάγκη των συνταγογραφούμενων αγωγών και καλό θα ήταν να επανεξετάζετε ασφαλέστερες θεραπευτικές επιλογές, εάν αυτό είναι εφικτό.
8. Μειώστε το άγχος σας. Το άγχος είναι τοξίνη, ειδικά μάλιστα το χρόνιο. Οι ειδικοί επιμένουν, ότι το σώμα δε μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ συναισθηματικής και σωματικής καταπόνησης και αντιδρά παρόμοια και στα δύο, με την παραγωγή δηλαδή, γενναιόδωρων ποσών κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
Όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες χρόνιες παθήσεις και συμπτώματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση του σωματικού βάρους, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, προβλήματα ύπνου, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
9. Προσοχή στις τροφικές αλλεργίες. Οι τροφικές αλλεργίες και η κακή υγεία του εντέρου είναι φλεγμονώδεις συνθήκες, που αν κυκλοφορούν σε περίσσεια στο αίμα, συμπεριφέρονται σαν τις τοξίνες και επιβραδύνουν την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών αποτοξίνωσης του ήπατος. Μια πλήρης ανάλυση κοπράνων και ένα τεστ ευαισθησίας των τροφίμων μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τα τρόφιμα, στα οποία είστε ενδεχομένως αλλεργικοί.
10. Χάστε το περιττό λίπος. Η νοημοσύνη του σώματός σας πιστεύει ότι η λύση για την αποτοξίνωση είναι η αραίωση και δεδομένου ότι οι περισσότερες τοξίνες είναι λιποδιαλυτές, το σώμα προσπαθεί να διασπάσει την αιματολογική περιεκτικότητά τους, πιέζοντας τις προς τα κύτταρα του λίπους.
Είναι πολύ σημαντικό, να μιλήσετε με κάποιον ειδικό και να ακολουθείτε εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής και άσκησης για την απώλεια βάρους. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να βλάψετε σοβαρά τον οργανισμό σας.
11. «Ταρακουνήστε» τις τοξίνες. Εάν ασκείστε τακτικά, απελευθερώνετε απαλά τις τοξίνες μέσω του δέρματος, με τον ιδρώτα. Η γιόγκα είναι ιδανική άσκηση για την ενίσχυση της λεμφική παροχέτευσης ενώ η αργή και βαθιά αναπνοή απελευθερώνει τις τοξίνες μέσω των πνευμόνων.
12. Προσοχή στην εντερική σας λειτουργία. Το έντερο περιλαμβάνει τη «φάση 3» της αποτοξινωτικής δραστηριότητας του οργανισμού. Αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η δυσκοιλιότητας, το ήπαρ μπορεί να μετατρέψει τις λιποδιαλυτές τοξίνες σε υδατοδιαλυτές ενώσεις, ώστε να αποβάλλονται εύκολα και γρήγορα στα κόπρανα.
Αντίθετα, η δυσκοιλιότητα οδηγεί στην επανακυκλοφορία των τοξινών στο σώμα, αυξάνοντας την έκθεση σε τοξικές ουσίες, άρα και τον κίνδυνο για καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις.
13. Αποφύγετε τις συναισθηματικές τοξίνες. Ο διαλογισμός, η συγχώρεση, η συνείδηση και οι διάφορες συναισθηματικές τεχνικές απελευθέρωσης σε τακτική βάση βοηθούν το σώμα να λειτουργεί αρμονικά. Μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, αν χρειαστεί.
14. Τελευταίο, αλλά ίσως ένα από τα πιο σημαντικά είναι ο ύπνος. Ο ύπνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει το σώμα να αναζωογονήσει την ικανότητα αποτοξίνωσής του, τόσο σε ψυχικό και όσο και σε σωματικό επίπεδο.