Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ποιες τροφές είναι σύμμαχος στη μάχη με τα κρυολογήματα της άνοιξης;



Ο καιρός έχει γυρίσματα, και κάθε φορά που γυρίζει φέρνει και ένα κρυολόγημα. Το άρθρο που ακολουθεί θα σας ενημερώσει για τα θρεπτικά συστατικά που είναι σύμμαχοί μας στη μάχη με το κρυολόγημα.
Βιταμίνη C: O βασικός μας σύμμαχος στη μάχη με τις ιώσεις, αφού ενισχύει ισχυρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Θα τη βρούμε στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τα ακτινίδια, το λάχανο, τη τομάτα, το μαϊντανό, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και την πιπεριά.

Ψευδάργυρος: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνά έλλειψη του εν λόγω συστατικού. Το συναντάμε στο κρέας, τα οστρακοειδή, τα αποξηραμένα φρούτα, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς.

Νερό και υγρές τροφές: Οι φλεγμονές του αναπνευστικού αντιμετωπίζονται με τη κατανάλωση υγρών όπως νερό, σούπες, χυμοί, αφεψήματα κ.α. Τα υγρά βοηθούν τη ρευστοποίηση των βλεννωδών εκκρίσεων και την απόχρεμψη.

Αλλισίνη: ουσία με αντιμικροβιακή δράση. Εμπεριέχεται στα σκόρδα.

Προβιοτικά: Μελέτες δείχνουν τη συμμετοχή τους στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά απαντώνται στα "ζωντανά" γιαούρτια και σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόν.

Φλαβονοειδή: Ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα βρίσκουμε στα βότανα (όπως το χαμομήλι και το ginkgo biloba), εσπεριδοειδή, βατόμουρα, το κρεμμύδι κ.α.