Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κι όμως... Παίρνεις γλουτένη και από προϊόντα που δε φαντάζεσαι



Ακόμα και αν έχεις ανακαλύψει ποιες τροφές περιέχουν γλουτένη, υπάρχουν κάποια προϊόντα τα οποία δε φαντάζεσαι ότι έχουν αυτή την "ενοχλητική" για σένα πρωτεϊνη.

Ένας σημαντικός αριθμός προϊόντων, τα οποία δεν τρώγονται, περιέχουν συστατικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Έτσι, έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν πλέον στην αγορά τα ίδια προϊόντα χωρίς, όμως, την ενοχλητική γλουτένη.
Οι ειδικοί, βέβαια, λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για κάποιον ο οποίος έχει δυσανεξία στη γλουτένη να χρησιμοποιήσει αυτά τα προϊόντα αρκεί να μην τα καταπιεί. Ας σημειωθεί ότι αυτό είναι κυρίως επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη, μιας και αυτά είναι που βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.

Δες παρακάτω 5 προϊόντα που χρησιμοποιείς καθημερινά και δεν είχες ιδέα ότι περιέχουν γλουτένη..

1. Αντηλιακό

Κάποια συγκεκριμένα αντηλιακά περιέχουν συστατικά που προέρχονται από το σιτάρι, όπως είναι για παράδειγμα η βιταμίνη Ε η οποία προέρχεται από έλαιο φύτρου σιταριού. Οι περισσότερες εταιρίες καλλυντικών φτιάχνουν πλέον αντηλιακά χωρίς γλουτένη αλλά αν θέλεις να είσαι σίγουρη κοίτα τις ετικέτες προσεκτικά ή τηλεφώνησε στην εταιρία για τυχόν ερωτήσεις.

2. Σαμπουάν, μαλακτικό και σαπούνι

Μερικά προϊόντα καθαρισμού περιέχουν σιτάρι ή βρώμη καθώς αυτά αποτελούν συστατικά με οφέλη ομορφιάς. Διάβασε τα συστατικά στις ετικέτες έτσι ώστε να παίρνεις μόνο αυτά που δεν περιέχουν γλουτένη.

3. Μακιγιάζ

Υπάρχουν διάφορα είδη μακιγιάζ που μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Ειδικά, όμως, αν πρόκειται για κραγιόν το οποίο συνήθως τρώγεται και καταπίνεται, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Όλο και πιο πολλές εταιρίες φτιάχνουν σιγά σιγά προϊόντα μακιγιάζ χωρίς σιτάρη ή βρώμη αλλά επειδή πολλές φορές είναι δύσκολο να βρεις όλα τα συστατικά που περιέχει ένα κραγιόν, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσεις κατευθείαν με την εταιρία για να βεβαιωθείς ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν περιέχει γλουτένη.

4. Φάρμακα

Κάποιες βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Παρόλο που τα περισσότερα πλέον είναι φτιαγμένα από καλαμπόκι, πατάτα ή ταπιόκα, υπάρχουν μερικά που περιέχουν σιτάρι. Βεβαιώσου πρώτα ότι έχεις πρόβλημα με τη γλουτένη και έπειτα σιγουρέψου ότι το φάρμακο που θέλεις να πάρεις είναι χωρίς γλουτένη.

5. Τροφές για ζώα

Ελπίζουμε να μη δοκιμάζεις το φαγητό του σκύλου σου αλλά αν έχεις μικρό παιδάκι με πρόβλημα στο σπίτι, το οποίο βάζει τα πάντα στο στόμα του, τότε ίσως πρέπει να προσέξεις αυτό να μην περιέχει γλουτένη.