Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Τροφές που διεγείρουν την διάθεση



Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών αναζωογονεί τον ψυχικό μας κόσμο και μας κάνει περισσότερο ευδιάθετους και ευτυχισμένους.

Πρώτα απ’ όλα αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση την υπόλοιπη ημέρα συγκριτικά με αυτούς που το παραλείπουν. Ένα καλό πρωινό πρέπει να περιέχει έναν συνδυασμό σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών, ωφέλιμων λιπαρών, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επίσης τα μικρά, συχνά γεύματα και σνακ κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος, προσφέρουν ενέργεια και βελτιώνουν τη διάθεση. Προτιμήστε φρούτα, ψωμί ολικής αλέσεως, φυστικοβούτυρο, ταχίνι και ξηρούς καρπούς.

Μερικές απ’ αυτές τις «διεγερτικές» τροφές είναι οι εξής:
Κάσιους, αμύγδαλα και φουντούκια: Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο πλούσιοι σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε αλλά περιέχουν επίσης και μεγάλες ποσότητες μαγνήσιου, ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή του σακχάρου του αίματος σε ενέργεια. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί ατονία και εύκολη κόπωση. Το μαγνήσιο βρίσκεται επίσης στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στους ηλιόσπορους, στα φιστίκια, στο σουσάμι, στα μανιτάρια, στις σαρδέλες και στο γάλα.

Καρύδια Βραζιλίας: Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν μεγάλες ποσότητες σεληνίου. Το σελήνιο είναι ένα φυσικό τονωτικό της διάθεσης. Καλές πηγές σεληνίου είναι τα καρύδια, τα κρεατικά, τα θαλασσινά, τα φασόλια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

Άπαχο κρέας: Το άπαχο μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα χωρίς πέτσα είναι υγιεινές πηγές πρωτεϊνών και περιέχουν το αμινοξύ τυροσίνη. Η τυροσίνη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης στο αίμα, χημικές ουσίες του εγκεφάλου που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε σε εγρήγορση και να αυξήσετε την αυτοσυγκέντρωση σας. Τα κρεατικά περιέχουν επίσης βιταμίνη Β-12, η οποία καταπολεμά την αϋπνία και την κατάθλιψη.

Σολομός: Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι μελέτες προτείνουν ότι τα εν λόγω λιπαρά προστατεύουν από την κατάθλιψη και βελτιώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι εκτός από τα ψάρια ο λιναρόσπορος, οι ξηροί καρποί και τα φυλλώδη, σκούρα πράσινα λαχανικά.

Φυτικές ίνες: Λειτουργούν ως σταθεροποιητές της ενέργειας. Επιβραδύνουν την πέψη παρέχοντας μια πιο σταθερή παροχή ενέργειας στο σώμα. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών καταναλώνοντας όσπρια, φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Νερό: Αφυδάτωση και κόπωση πάνε μαζί. Ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, τους σφυγμούς της καρδιάς και να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας του σώματος. Πίνετε άφθονο νερό ή άλλα ποτά χωρίς ζάχαρη, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Καφές: Ο καφές είναι από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ αυξάνει τον μεταβολισμό και την ενέργεια του σώματος, βελτιώνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση. Προσπαθήστε να πίνετε έως δύο με τρεις καφέδες ημερησίως αργά και ποτέ γρήγορα ή τις βραδυνές ώρες.

Τσάι: Μια εναλλακτική πηγή καφεΐνης είναι, φυσικά, το τσάι. Ο συνδυασμός της καφεΐνης και του αμινοξέος L-θεανίνης που περιέχει, βελτιώνει την εγρήγορση, το χρόνο αντίδρασης και τη μνήμη.

Μαύρη σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη αλλά αυτό που τη καθιστά ξεχωριστή είναι μια διεγερτική ουσία με το όνομα θεοβρωμίνη. Η εν λόγω ουσία ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας του σώματος, αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης και βελτιώνει τη διάθεση.