Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρομποτικό χάπι διευκολύνει την καθημερινότητα των διαβητικών



Θα αντικαταστήσει τις ενέσεις ινσουλίνης καθώς είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε προγραμματίζεται για να μεταφέρει το φάρμακο στο σημείο που θέλουν οι γιατροί
Ένα ρομποτικό χάπι έρχεται να αντικαταστήσει τις ενέσεις των διαβητικών (ινσουλινοεξαρτημένων ασθενών). Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το ιατρικό εγχείρημα είναι ο Μιρ Ιμράν, ο οποίος δημιούργησε ήδη ένα τέτοιο χάπι για την αντικατάσταση των ενέσιμων φαρμάκων για τις χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η καινοτομία αυτή που υποστηρίζεται από την Google, αποτελείται από ένα πολυμερές το οποίο μπορεί να... χωνέψει ο ανθρώπινος οργανισμός. Στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλές μικροσκοπικές βελόνες από ζάχαρη και είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε προγραμματίζεται για να μεταφέρει το φάρμακο στο σημείο που θέλουν οι γιατροί.

Ένα τέτοιο χάπι θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας πριν μερικά χρόνια, όμως οι εξελίξεις της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την επιστημονική έρευνα οδήγησαν στη δημιουργία δύο εγκεκριμένων από την ιατρική κοινότητα ρομποτικών χαπιών. Παρόλο που το νέο αυτό επίτευγμα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ο ερευνητής Ιμράν είναι πεπεισμένος ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο θα εγκριθεί προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή εκατομμυρίων τέτοιων χαπιών. Όπως φαίνεται, αυτή η ανακάλυψη φέρνει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία των ενέσιμων φαρμάκων καθιστώντας πιο εύκολη και πιο ανώδυνη τη ζωή των ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες, η Google ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει έναν «έξυπνο» φακό επαφής για διαβητικούς, ο οποίος μετρά τα επίπεδα της γλυκόζης στα δάκρυα.