Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΣΟΚ: Παιδιά χωρίς ασθένειες υπόσχεται αμερικανική εταιρεία



Επιδιώκοντας τη γέννηση υγιών μωρών η εταιρία θα εφαρμόζει μία πρωτοποριακή - αλλά και αμφιλεγόμενη- μέθοδο συνδυάζοντας το DNA σπερματοζωαρίων και ωαρίων προκειμένου να ανιχνεύσει πιθανές κληρονομικές ασθένειες που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά στη μετέπειτα ζωή τους.

Αρχικά, η εταιρεία θα εφαρμόσει τη μέθοδο αυτή σε δωρητές σπέρματος έτσι ώστε οι οι μητέρες που στρέφονται σε τράπεζες σπέρματος, να μπορούν να επιλέξουν το κατάλληλα σπέρμα με το οποίο, αν ενωθούν τα ωάριά τους, θα «δώσουν» ένα υγιές μωρό. Οι δωρητές που θα φαίνονται στον υπολογιστή ως μεγαλύτεροι κίνδυνοι για κληρονομικές αρρώστιες στα μωρά που θα γεννηθούν, θα αποκλείονται .

Όπως εξηγεί ο συνεργάτης της εταιρείας «Genepeeks» και γενετιστής, Λι Σίλβερ, «παίρνουμε μια σειρά DNA από τους πιθανούς γονείς. Μιμούμαστε τη διαδικασία της αναπαραγωγής, σχηματίζοντας εικονικό σπέρμα και εικονικά ωάρια. Τα βάζουμε μαζί σχηματίζοντας ένα υποτιθέμενο γονιδίωμα παιδιού. Τότε, με όλα τα εργαλεία της σύγχρονης γενετικής, προσδιορίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για διάφορες ασθένειες».

Πάντως, η μέθοδος αυτή εγείρει ηθικά διλήμματα καθώς πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως πρόκειται καθαρά για ένα πρόγραμμα ευγονικής.