Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Να γιατί το μυαλό σου είναι πιο ισχυρό από ένα υπολογιστή 83000 πυρήνων!



Είναι θαυμάσιο. Το γνωρίζετε; Ο εγκέφαλός μας είναι ικανός για τόσο πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις που, οποιοσδήποτε υπερυπολογιστής, μπορεί μόνο να προσπαθήσει να το φτάσει. Και αυτό πλέον το επιβεβαιώσει και η επιστήμη.

Γερμανοί και Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον Fujitsu K, έναν υπερυπολογιστή 83.000 πυρήνων στους επεξεργαστές του που το 2011 είχε έρθει πρώτος στη λίστα των πιο γρήγορων υπολογιστών στον κόσμο. Με αυτόν, κατάφεραν να αναπαραστήσουν το 1% της εγκεφαλικής μας λειτουργίας σε ένα δευτερόλεπτο. Και φανταστείτε πως για την αναπαραγωγή του 1% για ένα δευτερόλεπτο, όλων των διεργασιών που εκτελεί ο εγκέφαλός μας, ο Fujitsu K χρειάστηκε 40 ολόκληρα λεπτά.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο για τους υπερυπολογιστές να «φτάσουν» τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Όλα έχουν να κάνουν με το μέγεθος. Φανταστείτε πως ο εγκέφαλός σας αποτελείται από 200 δισεκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται μεταξύ τους με τρισεκατομμύρια συνδέσεις που αποκαλούνται συνάψεις. Κάθε μία από τις συνάψεις περιέχει περισσότερους από 1000 «διακόπτες» που διοχετεύουν την κάθε ηλεκτρική διέγερση. Πώς λοιπόν να συγκριθεί ένας υπερυπολογιστής με μόλις 83,000 πυρήνες;

Θα φτάσει ποτέ ένας υπερυπολογιστής στο σημείο να μπορεί να προσομοιώσει την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ναι κάποια στιγμή θα μπορέσει. Υποψιαζόμαστε όμως πως θα το κάνει μόνο και μόνο για να μελετήσει σε βάθος το μεγαλείο του. Αυτό, ας το θυμόμαστε κάθε φορά που αισθανόμαστε πως είμαστε σε άμεση εξάρτηση από οποιοδήποτε εργαλείο προκειμένου να επιβιώσουμε.