Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η αρρυθμία μπορεί να είναι και σημάδι άνοιας



Μια νέα επιστημονική έρευνα Αμερικάνων ιατρών συνδέει άμεσα την κατάσταση της υγείας της καρδιάς με εκείνη του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως εάν κάποιος ηλικιωμένος έχει αρρυθμίες τότε αυτό ενδεχομένως να είναι σημάδι ότι έχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει σύντομα προβλήματα με τη μνήμη του, ίσως και άνοια. 
Σε πόσα χρόνια νωρίτερα μπορεί να εμφανιστεί αυτό, διαβάστε το αμέσως...

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έβαν Θάκερ του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, διαπίστωσαν ότι ο χρόνος που κάποιος ηλικιωμένος με αρρυθμίες μπορεί να εμφανίσει άνοια, είναι μέχρι και κατά 2 έτη πιο σύντομα σε σχέση με κάποιον άλλο ηλικιωμένο. Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως ότι τα προβλήματα μνήμης και νόησης είναι συχνά στους ανθρώπους όσο γερνάνε. Η μελέτη δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεκινήσουν πιο νωρίς ή να επιδεινωθούν πιο γρήγορα σε όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή (αρρυθμίες)».
Η ομάδα του καθηγητή Θάκερ παρακολούθησε και έκανε νοητικά τεστ και τεστ μνήμης, επί 7 έτη σε περισσότερους από 5.100 ηλικιωμένους, άνω των 65 ετών. Ένας στους δέκα από αυτούς εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή στο διάστημα της έρευνας. Οι ίδιοι άνθρωποι εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά αλλά και στα τεστ μνήμης που τους έγιναν. Πάντα σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν αρρυθμίες.
Μάλιστα στη βαθμολογία των τεστ εκείνοι που δεν είχαν αρρυθμίες εμφάνιζαν μια μείωση της τάξης των 6 μονάδων στις 100, κάτι που είναι φυσιολογικό λόγω της γήρανσης, ενώ εκείνοι με την κολπική μαρμαρυγή εμφάνιζαν μείωση της τάξης των 10 και άνω μονάδων. Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Θάκερ τόνισε: «Αυτό σημαίνει πως, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητικά προβλήματα ή άνοια σε πιο μικρή ηλικία από ότι όσοι δεν έχουν ιστορικό καρδιακής αρρυθμίας».
Πάντως η επιστημονική ομάδα διευκρινίζει ότι ακόμη δεν είναι βέβαιοι (οι επιστήμονες) για ποιο λόγο η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με την άνοια. Μια πιθανή αιτία είναι ότι η άρρυθμη λειτουργία της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται σωστά.
Στόχος τώρα είναι να μάθουν και να εξακριβώσουν πως συνδέεται η καρδιά με τον εγκέφαλο σαν λειτουργίες σε σχέση με τις αρρυθμίες και την άνοια, ενώ στη δημοσίευση τους τονίζουν με κάθε τρόπο πως όποιος έχει αρρυθμίες δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσει και άνοια.