Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

"Μετεξεταστέοι" οι Έλληνες έφηβοι στο... μάθημα της στοματικής υγιεινής



«Μετεξεταστέοι» κρίνονται οι Έλληνες έφηβοι στο.. μάθημα της στοματικής υγιεινής. Οκτώ στους δέκα 12χρονους έχει μέτρια έως κακή στοματική υγεία, με το 68,7% αυτών να βουρτσίζουν σποραδικά ή και καθόλου τα δόντια τους. Παράλληλα, τέσσερις στους δέκα έχουν ουλίτιδα και το 62,9% έχει ενεργό τερηδόνα!

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρία είναι απογοητευτικά για το πώς αξιολογούν τα ελληνόπουλα τη σημασία της στοματικής υγείας αλλά και για την «ζοφερή» εικόνα της στοματικής κοιλότητας τους που αποτυπώνεται μέσα από τα ευρήματα.

Η έρευνα είναι τμήμα του Προγράμματος για την Προαγωγή και Καταγραφή της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού, που πραγματοποιεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με την υποστήριξη της Colgate. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, που υλοποιείται από το 2001, έχουν εκπαιδευθεί μέχρι σήμερα 340.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, στο σωστό βούρτσισμα και τις συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής.

Βιωματική μάθηση στα σχολεία της χώρας

Επίσης, από το 2010 διδάσκεται σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια η αγωγή στοματικής υγείας, με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για πρώτη φορά συνεργάζεται ο εκπαιδευτικός με τον οδοντίατρο. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει 2.000 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 39.000 μαθητές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Εταιρίας, κ. Κωνσταντίνο Ουλή, η μελέτη κατέδειξε ότι μέσω της βιωματικής μάθησης η στοματική υγιεινή των παιδιών δημοτικού βελτιώθηκε σημαντικά έξι μήνες μετά το πρόγραμμα.