Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νέα στοιχεία για το πώς οι μνήμες σχηματίζονται στον εγκέφαλο



Περισσότερο φως στο μυστηριώδη μηχανισμό μέσω του οποίου οι μνήμες σχηματίζονται στον εγκέφαλο ρίχνει νέα επιστημονική μελέτη, δίνοντας ελπίδες για θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Για πρώτη φορά, ερευνητές είδαν μεμονωμένους νευρώνες (κύτταρα) του εγκεφάλου να ενεργοποιούνται, καθώς σχημάτιζαν μνήμες, φωτίζοντας έτσι περισσότερο τον βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει στους ανθρώπους να θυμούνται και να μαθαίνουν.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή εμβιομηχανικής Ματίας Αϊζόν του Πανεπιστημίου του Λέστερ και τον καθηγητή νευροχειρουργικής Ιτζάκ Φράιντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Αντζελες (UCLA), ανέλυσαν στοιχεία από 14 ασθενείς, που είχαν ήδη ηλεκτρόδια εισηγμένα στον εγκέφαλό τους, επειδή επρόκειτο να υποβληθούν σε νευροχειρουργική επέμβαση λόγω σοβαρής επιληψίας.

Αρχικά, έδειξαν στους ασθενείς εικόνες διασημοτήτων, όπως η Τζένιφερ Ανιστον και ο Κλιντ Ίστγουντ και εν συνεχεία, τους έδειξαν τις ίδιες εικόνες, αλλά πάνω σε διαφορετικό φόντο, όπως ο πύργος του Αϊφελ ή ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας.

Όπως διαπίστωσαν, οι ίδιοι ακριβώς νευρώνες που ενεργοποιούνταν όταν οι ασθενείς αρχικά έβλεπαν μια διάσημη προσωπικότητα, «πυροδοτούνταν» επίσης και στην περίπτωση που οι ασθενείς έβλεπαν τις εικόνες που είχαν σχετισθεί με αυτές τις διασημότητες (π.χ. Ανιστον με τον πύργο του Αϊφελ, ο Ίστγουντ με τον πύργο της Πίζας).

Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν τους επιμέρους νευρώνες να καταγράφουν συγκεκριμένες μνήμες, οι οποίες όχι μόνο αφορούσαν ένα πρόσωπο, αλλά επίσης συσχέτιζαν αυτό το πρόσωπο σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

«Με αυτό τον τρόπο φωτίζεται η διαδικασία μέσω της οποίας ο εγκέφαλος κωδικοποιεί και αποθηκεύει τις μνήμες για μελλοντική χρήση», τόνισε ο Αϊζόν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Neuron».