Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δείτε στα μάτια σας αν έχετε χοληστερίνη!



H υψηλή χοληστερίνη στο αίμα είναι γνωστό ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού, εμφράγματος, περιφερικής αγγειακής νόσου και διαβήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μάτια είναι ο καθρέφτης της... αρτηριακής λειτουργίας και μπορούν να αποκαλύψουν αν η χοληστερίνη έχει χτυπήσει κόκκινο, με μια απλά ματιά στον καθρέφτη του σπιτιού μας.
Συγκεκριμένα, η χοληστερόλη παρεμποδίζει την παροχή αίματος στα μάτια, φράσσοντας την κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς, όπως ακριβώς συσσωρεύεται και στα τοιχώματα των αρτηριών.
Η στένωση και η απόφραξη της κεντρικής φλέβας από τη χοληστερόλη έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσεται η επικοινωνία μεταξύ οπτικού νεύρου και εγκεφάλου. Ο θρόμβος που σχηματίζεται στο σημείο αυτό μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Ophthalmology, η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει κατά 2,5 φορές τον κίνδυνο απόφραξης στην κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς.
Τυπική ένδειξη της υψηλής χοληστερόλης που εκδηλώνεται στα μάτια είναι ο σχηματισμός μιας λεπτής λευκής ή γκρίζας στεφάνης γύρω από το εξωτερικό άκρο του κερατοειδούς. Η στεφάνη αποτελείται από συσσωρευμένο λίπος και χοληστερόλη