Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νέος σύμμαχος στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού



Ένα νέο διαγνωστικό όπλο κατά του καρκίνου έχουν στη διάθεσή τους οι Ελληνίδες.

Πρόκειται για την προληπτική ταχεία μαγνητική μαστογραφία, η οποία έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τη μαστογραφία και την υπερηχογραφία. Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι μία στις 10 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού αλλά και ότι η νόσος μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα, εννοεί την αξία της νέας εξέτασης.

Η προληπτική ταχεία μαγνητική μαστογραφία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τους ειδικούς του Ομίλου ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, οι οποίοι και θα διενεργούν την εξέταση στις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρα. Νίκο Μποντόζογλου, μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ιατρικά περιοδικά όπως στο Journal of Clinical Oncology δείχνουν πως η ταχεία μαγνητική μαστογραφία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον προληπτικό έλεγχο των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το 2014 σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Άαχεν στη Γερμανία, σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε έλεγχο μαστογραφίας και υπερηχογραφίας μαστών χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα, η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία εντόπισε καρκίνο του μαστού σε 18,2 ανά 1.000 γυναίκες και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο. «Πλέον δίνουμε τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες που κάνουν προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού με συστηματική μαστογραφία, να ενισχύσουν τη σιγουριά τους ότι δεν πάσχουν από την ασθένεια, προσθέτοντας την Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία, και ειδικότερα στις γυναίκες νεαρής ηλικίας, καθώς και σε όσες έχουν πυκνούς μαστούς, όπου η αποτελεσματικότητα της μαστογραφίας περιορίζεται» τόνισε ο κ. Μποντόζογλου.

Στα πλεονεκτήματά της σύμφωνα με τον ειδικό περιλαμβάνονται ότι δεν έχει ιονίζουσα ακτινοβολία, διαρκεί 3 λεπτά, δεν δημιουργεί τη δυσάρεστη αίσθηση συμπίεσης των μαστών, λειτουργεί συνδυαστικά με τη μαστογραφία και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της έγκαιρης διάγνωσης. Ωστόσο, η εξέταση δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και το κόστος της είναι περίπου στα 120 ευρώ.

Την αξία της διάγνωσης επισήμανε ο χειρουργός Μαστού, καθηγητής κ. Χρήστος Μαρκόπουλος, αναφέροντας πως «μία στις 10 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού, μία ασθένεια που αρκετές φορές μπορεί να ιαθεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα. Επομένως, η διάγνωση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία έρχεται να προσθέσει ένα νέο διαγνωστικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού».

Με αφορμή τη νέα διαγνωστική μέθοδο που εφαρμόζεται στον Όμιλο ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, τόνισε: «Παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στο όραμά μας για προσφορά ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, όλοι οι άνθρωποι του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την προσθήκη μίας ακόμη πρωτοποριακής εξέτασης που έχει στόχο να σώσει ανθρώπινες ζωές».