Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ασπίδα κατά του καρκίνου ο καφές!



Ο καφές θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από τον καρκίνο στο ήπαρ, εξουδετερώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις από την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να εξουδετερώσει την επίδραση τριών αλκοολούχων ποτών.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η μακρόχρονη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το ήπαρ και μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο, έδειξε πως αρκούν τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα για να προκαλέσουν καρκίνο στο συκώτι.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης ο κίνδυνος καρκίνου στο συκώτι αυξάνεται κατά 4% για κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ που καταναλώνουμε, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα περίπου ποτό. Στο σημείο αυτό, ο καφές αναλαμβάνει το ρόλο του «σωτήρα», μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής κακοήθειας. Η έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο ανέλυσε 34 διαφορετικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων, 24.500 εμφάνισαν καρκίνο στο ήπαρ.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των ερευνών ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ από την μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ, μειώνεται κατά 14% για κάποιον που καταναλώνει και το αγαπημένο πρωινό ρόφημα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές πως ο καφές θα πρέπει να καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη και με γάλα μειωμένο σε λιπαρά.

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο, Αμάντα Μακλίν, επισημαίνει ότι ο καρκίνος του ήπατος κοστίζει σε ζωή σε 475 χιλιάδες ανθρώπους τον χρόνο παγκοσμίως. «Κατά συνέπεια, οτιδήποτε βοηθά στην καταπολέμηση της ασθένειας αυτής είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών», εξηγεί η Α. Μακλίν.

Τα πορίσματα της νέας έκθεσης του Παγκόσμιου Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF), που αποδεικνύουν ότι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση του αλκοόλ, δείχνουν επίσης ότι το ρόφημα ευεργετεί περισσότερο το ανδρικό παρά το γυναικείο φύλο.