Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές πονοκεφάλου;



 Κάθε φορά που πονάει το κεφάλι σας δε σημαίνει ότι είναι ημικρανία.
Πολλές φορές οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι διαφορετικής αιτιολογίας, να έχουν διαφορετικά συμπτώματα και να χρειάζονται διαφορετικές θεραπείες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές πονοκεφάλου και πως αντιμετωπίζονται.

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι μια μορφή αγγειακής κεφαλαλγίας.  Προκαλείται από τη διαστολή των αγγείων και την απελευθέρωση  χημικών ουσιών από τα νεύρα.  Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, η κροταφική αρτηρία διευρύνεται. Με τη διεύρυνσή της τα νεύρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες, που προκαλούν φλεγμονή και  δυνατό πόνο. 

Συμπτώματα ημικρανίας

Με την ημικρανία βιώνουμε έναν βαθύ και έντονο  πόνο γύρω από τα μάτια, που  κορυφώνεται σε 4-24  ώρες. Είναι σύνηθες να εμφανίζεται η αίσθηση αύρας πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Τα λαμπερά φώτα, οι δυνατοί θόρυβοι,  οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, ο  καπνός, τα άτακτα ή αραιά γεύματα είναι δυνατό να κινητοποιήσουν μια επίθεση ημικρανίας. Υπάρχει επίσης, σοβαρή πιθανότητα να συνοδεύεται από αίσθημα ναυτίας.

Πως αντιμετωπίζεται η ημικρανία;

Η ημικρανία αντιμετωπίζεται με ανάπαυση σε ένα δωμάτιο χωρίς φως και δυνατούς ήχους και παυσίπονα. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστούν και φάρμακα για την  αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού.
Τι είναι οι πονοκέφαλοι τάσης;
Οι πονοκέφαλοι τάσης, όπως λέγονται, είναι συχνότεροι και εμφανίζονται σε περισσότερα άτομα. Οι πονοκέφαλοι αυτοί συχνά σχετίζονται με την κούραση και το άγχος.

Συμπτώματα κεφαλαλγίας τάσεως

Η κεφαλαλγία τάσεως εμφανίζεται συνήθως και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και εκδηλώνεται με έναν θαμπό, πιεστικό πόνο  στο κεφάλι ή γύρω από το λαιμό. Είναι δυνατό να κρατήσει αρκετές μέρες και η έντασή τους βαθμιαία να αυξάνεται. Δεν παρατηρούνται, όμως  συχνά συμπτώματα ναυτίας ή αύρας, όπως στην ημικρανία και δεν υπάρχει  γενικά υπερευαισθησία στους θορύβους ή στο φως.

Πως αντιμετωπίζονται οι πονοκέφαλοι τάσης;

Γενικά οι πονοκέφαλοι τάσης αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ανάπαυση, ασκήσεις χαλάρωσης και ήπια  παυσίπονα.