Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ανοσοθεραπεία εναντίον νόσου Αλτσχάϊμερ



 Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν σε ποντίκια ανοσοθεραπεία με στόχο την μείωση των προβλημάτων μνήμης που προκαλεί η ασθένεια.

Ερευνητές από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον ανακάλυψαν ότι μια μόνο δόση ανοσοθεραπείας μπόρεσε να αντιστρέψει τα προβλήματα μνήμης σε πειραματόζωα με νόσο Αλτσχάϊμερ. Σε σχετικό άρθρο στο Journal of Neuroscience οι ερευνητές επισημαίνουν πως το εντυπωσιακό ήταν ότι η ανοσοθεραπεία μείωσε και τα επίπεδα των ολιγομερών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι οι επιβλαβείς συνέπειες της πρωτεΐνης αυτής εξαρτώνται από την παρουσία τοξικών μορφών των μορίων ταυ.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα εξαρτώνται από την πρωτεΐνη ταυ για τον σχηματισμό οδών που θα τους επιτρέψουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και την απαλλαγή τους από τα άχρηστα. Στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάϊμερ, η πρωτεΐνη ταυ αλλάζει σε μια πιο τοξική μορφή, το ολιγομερές. Στην περίπτωση αυτή, τα μοριακά θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να μεταφέρονται εκεί όπου χρειάζονται, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα τελικά να πεθαίνουν. 

Αν και τα ταυ, μαζί με τα βήτα-αμυλοειδή, έχουν ενοχοποιηθεί από καιρό για την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής αυτής νόσου, η σχέση τους με τα προβλήματα μνήμης των πασχόντων παραμένει ασαφής. Η νέα μελέτη καταδεικνύει σαφή σύνδεση μεταξύ ολιγομερών ταυ και β-καμπυλοειδούς και σύμφωνα με τους ερευνητές, αφαιρώντας ολιγομερή ταυ με την ανοσοθεραπεία μειώνονται οι επιπτώσεις του β-αμυλοειδούς και αμβλύνονται τα ελλείματα μνήμης.

Αυτό που κάνει την νέα θεραπεία να ξεχωρίζει από τα άλλα φάρμακα ανοσοθεραπείας είναι ότι στόχος της είναι μόνο οι τοξικές ολιγομερείς μορφές των ταυ, αφήνοντας άθικτα τα φυσιολογικά ταυ να εκτελέσουν τις τυπικές λειτουργίες τους. Τα σχετικά ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η στοχοποίηση των ολιγομερών ταυ με ανοσοθεραπεία υπόσχεται πολλά ως εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του Αλτσχάϊμερ.