Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η ποσότητα ποτού αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ύπατος



Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε από το Διεθνές Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου ο καφές μπορεί να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο ηπατικού καρκίνου.
Τα άτομα όμως που πίνουν τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσησης.

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου συγκέντρωσαν και μελέτησαν για 8,2 εκατομμύρια άτομα που είχαν συμμετάσχει συνολικά σε 34 μελέτες, παγκοσμίως. Εντοπίστηκαν συνολικά 24.500 περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος.

Ο στόχος ήταν να καθορίσουν πως η διατροφή, το σωματικό βάρος και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ήπατος.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο που απονέμει η κατανάλωση τριών ή περισσότερο αλκοολούχων ποτών την ημέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επίσης τα περιττά κιλά ή η παχυσαρκία ενισχύουν περαιτέρω τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο του ήπατος.

Επίσης, "ένοχη" απεδείχθει και η μόλυνση των τροφίμων από αφλατοξίνες. Πρόκειται για τοξίνες που παράγονται από μύκητες, λόγω κακής συντήρησης των τροφίμων. Οι αφλατοξίνες εντοπίζονται συνήθως σε τρόφιμα προέρχονται από ζεστές, αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη.