Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Nιώθετε υπογλυκαιμία; Περπατήστε λίγο και θα σας περασει



Η σοκολάτα μπορεί να μειώνει άμεσα την συναισθηματική ένταση και την κόπωση, ωστόσο μακροπρόθεσμα αυξάνει και τα δύο, επισημαίνουν ειδικοί.

   
«Πεθαίνετε» για μια σοκολάτα; Μην ανησυχείτε, περπατήστε 15 λεπτά και θα είστε εντάξει, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Το 97% των γυναικών και το 68% των ανδρών όταν έχουν στρες ή αισθάνονται ψυχολογικά «πεσμένοι» υποκύπτουν στην λαχτάρα για ένα σνακ –κατά προτίμηση με μπόλικη ζάχαρη και… θερμίδες. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση τέτοιων τροφών συνδέεται με μείωση της συναισθηματικής έντασης και της κόπωσης, όμως όχι για πολύ. Όταν περάσει η ενέργειά τους, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια, συν τα κιλά που πάντα ακολουθούν από κοντά. 

Τα σύντομα διαλείμματα φυσικής δραστηριότητας είναι το καλύτερο «φάρμακο» για να καταλαγιάσει η λαχτάρα για ένα αμαρτωλό σνακ, ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα βάρους, υποστηρίζουν τώρα Αυστριακοί ερευνητές στο περιοδικό PLOS ONE. Ο χρόνος που θα αφιερώσουμε π.χ. για λίγο περπάτημα, κρίνεται σημαντικός για τον περιορισμό της εθιστικής παρόρμησης που νιώθουμε να φάμε κάτι εκτός προγράμματος, ιδίως όταν αισθανόμαστε ευάλωτοι και το σνακ βρίσκεται κοντά μας.

Τα πειράματα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ με την συμμετοχή 47 υπέρβαρων εθελοντών, έδειξαν ότι παρά την πρόκληση στρες με το τεστ Stroop, όσοι ασκήθηκαν για ένα σύντομο διάστημα μπόρεσαν να διαχειριστούν καλύτερα την ανάγκη να φάνε προκειμένου να αισθανθούν καλύτερα, σε σύγκριση με εκείνους που έμειναν αδρανείς. Μάλιστα οι ερευνητές θεωρούν ότι η ένταξη 15 λεπτών φυσικής άσκησης σε μια κατά βάση καθιστική ζωή μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για κάτι διεγερτικό που φτιάχνει την διάθεση, ακόμη κι αν αυτό είναι σοκολάτα.