Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τα σημάδια που προειδοποιούν για Πάρκινσον



Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον έχει τεράστια σημασία, προκειμένου να αρχίσει η θεραπεία πριν δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες βλάβες για τον οργανισμό.

Μια νένα μελέτη φέρνει τον στόχο αυτό ένα βήμα πιο κοντά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 54.000 άνδρες και γυναίκες από τη Βρετανία και επιβεβαίωσε ότι η νόσος του Πάρκινσον έχει μία σειρά από προκλινικές εκδηλώσεις, δηλαδή από συμπτώματα που αναπτύσσονται χρόνια πριν από την εκδήλωσή της.

Το εύρημα αυτό επαληθεύει την πεποίθηση των ειδικών ότι οι βλάβες που οδηγούν στη νόσο αρχίζουν πολύ προτού εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της, το πρώτο από τα οποία είναι η επιβράδυνση των κινήσεων και όχι ο τρόμος (τρέμουλο), όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος.

Όπως γράφουν σε πρόσφατο τεύχος της κορυφαίας επιστημονικής επιθεώρησης «The Lancet», επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον οι ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα ισορροπίας, δυσκοιλιότητα, υπόταση, ζάλη, στυτική και ουροποιητική δυσλειτουργία, κόπωση, άγχος και κατάθλιψη.

Επιπλέον, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχή του σταδίου REM του ύπνου, η οποία αποκαλείται σύνδρομο RBD (REM Behavioral Disorder) και χαρακτηρίζεται από ύπνο ανήσυχο και με πολύ «ζωντανά» όνειρα και κινήσεις που ενοχλούν τον/την σύντροφο του ασθενούς.

Στην πραγματικότητα, έως 80% των ανθρώπων που εκδηλώνουν αυτό το σύμπτωμα θα παρουσιάσει αργότερα νόσο του Πάρκινσον ή κάποια ανάλογη νευροεκφυλιστική ασθένεια, κατά τη δρα Μελίσα Τζ. Νίρενμπεργκ, νευρολόγο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Άλλα πρόδρομα συμπτώματα της Πάρκινσον είναι η απώλεια της όσφρησης και αδιόρατες αλλαγές στη νόηση.

Παρ" ότι τα προκλινικά συμπτώματα δεν αρκούν για τη διάγνωση της νόσου, οι ειδικοί λένε πως όποιος τα έχει καλό είναι να συμβουλεύεται ένα νευρολόγο εξειδικευμένο στις κινητικές διαταραχές, ο οποίος μέσω της κλινικής εξέτασης και ενδεχομένως εξετάσεων θα αποφανθεί αν πρόκειται για επερχόμενη Πάρκινσον.

Οι ειδικοί λένε ότι μέχρι οι ασθενείς να εκδηλώσουν βραδυκινησία και τρέμουλο, ο εγκέφαλος έχει ήδη χάσει περισσότερα από τα μισά κύτταρά του που παράγουν την ουσία (νευροδιαβιβαστή) ντοπαμίνη, επομένως οι βλάβες είναι ήδη εκτεταμένες. Γι" αυτό και έχει σημασία να εντοπιστεί νωρίς η νόσος.

Προς το παρόν δεν υπάρχει φάρμακο που να αποτρέπει ή να επιβραδύνει την εκδήλωση της Πάρκινσον. Ωστόσο η δρ Κλερ Χέντσκλιφ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νόσου του Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη, λέει πως οι άνθρωποι με προκλινικά συμπτώματα μπορεί να ωφεληθούν αν αρχίσουν να γυμνάζονται συστηματικά και αν υιοθετήσουν μια υγιεινή, μεσογειακή διατροφή.

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι όλα τα είδη άσκησης, ακόμα και ο χορός, είναι ωφέλιμα» εξηγεί. «Οσον αφορά τη διατροφή, το σημαντικό είναι να περιέχει άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο».