Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Δέκα μύθοι για την διατροφή



Η σοκολάτα παχαίνει; Η φρουκτόζη έχει λιγότερες θερμίδες από την ζάχαρη;, Το βραδινό παχαίνει; Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό;
Οι χημικές δίαιτες μας κάνουν να χάνουμε γρήγορα κιλά; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που απασχολούν χρόνια τώρα τόσο τους επιστήμονες όσο και όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά. Αλλά τι ισχύει στα αλήθεια;

1. Η σοκολάτα παχαίνει
Όχι, η σοκολάτα δεν παχαίνει. Εμείς παχαίνουμε όταν δεν την καταναλώνουμε με μέτρο. Η μαύρη σοκολάτα που προέρχεται από τη σκόνη του κακάο, δεν περιέχει κορεσμένο λίπος από το γάλα και το αυγό που προστίθεται κατά την παρασκευή της σοκολάτας γάλακτος ούτε κενές θερμίδες από τη ζάχαρη που προστίθεται για να αυξήσει τη γλυκύτητά της. Όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine.

2. Το αυγό αυξάνει την χοληστερίνη
O κρόκος του αβγού είναι πλούσιος σε χοληστερόλη (περίπου 225 mg σε ένα αβγό μετρίου μεγέθους) κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με αυξημένη χοληστερίνη. Πάραυτα, ο οργανισμός μας παράγει πάνω από το 75% της χοληστερόλης που υπάρχει στο σώμα μας, κατά συνέπεια η διατροφική χοληστερόλη έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης του πλάσματος.

3. Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό
Τα μαύρο ψωμί περιέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Για του λόγου το αληθές, μια λεπτή φέτα λευκό ψωμί περιέχει 64 θερμίδες και μια αντίστοιχη φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 61 θερμίδες. Παρόλα αυτά το ψωμί ολικής υπερέχει έναντι του λευκού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες καθώς επίσης είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

4. Η φρουκτόζη έχει ελάχιστες θερμίδες σε σχέση με την λευκή
Η φρουκτόζη και η ζάχαρη περιέχουν τις ίδιες θερμίδες, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η μόνη τους διαφορά βρίσκεται στην γευστική ένταση καθώς η φρουκτόζη είναι 1,5 φορά γλυκύτερη από τη ζάχαρη. Έτσι αν βάζαμε 3 κουταλάκια ζάχαρη για να γλυκάνουμε τον καφέ μας και παίρναμε 80 θερμίδες, στην δεύτερη περίπτωση βάζουμε 1.5 κουταλάκι φρουκτόζη, παίρνουμε τις μισές θερμίδες και νιώθουμε την ίδια ακριβώς γλυκύτητα.

5. Ο συνδυασμός κρέατος και αμύλου μας παχαίνει
Tο κρέας με τα ζυμαρικά, το ρύζι, ή την πατάτα είναι από τους συνδυασμούς που θεωρούνται «απαγορευμένοι». Η ερμηνεία αυτή είχε δοθεί παλαιότερα και στηριζόταν στο γεγονός ότι το άμυλο των δημητριακών και της πατάτας όσο και η πρωτεΐνη τους αποτελούν σύνθετα συστατικά που ο οργανισμός αργεί να πέψει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πρωτεΐνες του κρέατος. Κανένας διατροφικός συνδυασμός δεν μπορεί να μας προσθέσει κιλά αν είναι στην ιδανική ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

6. Οι φακές και το σπανάκι έχουν πολύ σίδηρο
Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό που υπάρχει σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα που συναντάμε στο τραπέζι μας. Το σπανάκι ανήκει στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, ωστόσο μόνο το 5% του μπορεί να απορροφηθεί από τον άνθρωπο. Πως μπορώ να αυξήσω ακόμα περισσότερο την απορρόφησή του; Συνδυάζοντας τρόφιμα με σίδηρο με τρόφιμα με βιταμίνη C όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και γενικώς με φρούτα και τα λαχανικά. Το ίδιο ισχύει και με τις φακές. Όταν έχουμε ανάγκη από σίδηρο θα πρέπει μαζί με τις φακές να πίνουμε ένα χυμό πορτοκάλι ή να τρώμε μια πράσινη σαλάτα με διάφορα λαχανικά όπως η κόκκινη πιπεριά και τα πράσινα λαχανικά.

7. Η πορτοκαλάδα βοηθά στην αποκατάσταση του όγκου του αίματος, μετά την αιμοδοσία
Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις είναι η συνήθεια να πίνει κάποιος πορτοκαλάδα, αφού έχει δώσει αίμα. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η πορτοκαλάδα ανεβάζει τον αιματοκρίτη και βοηθά στην αποκατάσταση του όγκου του αίματος που έφυγε από τον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα και τα στοιχεία που βρίσκονται διαλυμένα στο αίμα αποκαθίστανται περίπου σε 3-4 εβδομάδες μετά την αιμοδοσία.

8. Οι χημικές δίαιτες είναι ιδανικές για την γρήγορη απώλεια βάρους
Οι χημικές δίαιτες μπορούν αρχικά να βοηθήσουν κάποιον να χάσει εύκολα βάρος, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι εξίσου σύντομα το άτομο αυτό θα πάρει πίσω τα απολεσθέντα κιλά, ίσως και περισσότερα. Αν ακολουθήσετε μια δίαιτα που είναι χημική ή ιδιαίτερα χαμηλή σε θερμίδες, το μόνο που θα επιτύχετε είναι να χάσετε υγρά και μυϊκή μάζα και στη συνέχεια να επαναπροσθέσετε το χαμένο βάρος με τη μορφή λίπους.

9. Ο καφές με γάλα είναι πιο ελαφρύς
Αντίθετα με όσα πιστεύατε μέχρι σήμερα, το γάλα κάνει τον καφέ πιο «βαρύ» και όχι πιο «ελαφρύ». Και αυτό οφείλεται στον συνδυασμό της καφεΐνης με την καζεΐνη (πρόκειται για πρωτεΐνη του γάλακτος) που δημιουργεί αδιάλυτους θρόμβους, οι οποίοι δεν μπορούν να διασπαστούν εύκολα από τα γαστρικά υγρά. Επίσης, το πόσο βαρύς η ελαφρύς είναι ένας καφές εξαρτάται από το είδος και την ποικιλία του καφέ καθώς και από την ανεκτικότητα του κάθε οργανισμού στην καφεΐνη.

10. Το βραδινό παχαίνει
Αυτή η άποψη έχει μια λογική καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, τη θερμοκρασία και την παρουσία του ήλιου. Το πρωί έχουμε περισσότερη ενέργεια να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες, είμαστε περισσότερο σε κίνηση και κατά συνέπεια αυξάνονται και οι καύσεις που κάνει το σώμα. Επίσης, η παρουσία του ήλιου βοηθάει στην σύνθεση της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που μας φτιάχνει τη διάθεση και ρυθμίζει καλύτερα την όρεξή μας. Πέραν αυτού, είναι γνωστό ότι ο οργανισμός το βράδυ μεταβολίζει την τροφή με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από ότι την υπόλοιπη ημέρα και έτσι οι προσλαμβανόμενες θερμίδες «καίγονται» δυσκολότερα το βράδυ.

Όλα τα παραπάνω έχουν μια βάση πάνω στην οποία στηρίξαμε μέχρι τώρα την άποψη ότι το βραδινό γεύμα ευθύνεται για τα παραπανίσια μας κιλά. Όταν όμως «κόβουμε» τελείως το βραδινό γεύμα γιατί δεν χάνουμε αμέσως κιλά; Διότι, η αύξηση του βάρους μας είναι αποτέλεσμα του θετικού ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή της περίσσειας ενέργειας από τις τροφές που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την ενέργεια που δαπανά το σώμα μας για να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες ενώ ο ρυθμός με τον οποίο μπορούμε να χάσουμε βάρος επηρεάζεται περισσότερο από την σωστή ρύθμιση όλων τον γευμάτων μέσα στη μέρα και όχι από την ώρα που τρώμε ένα μόνο γεύμα όπως το βραδινό.