Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μεταλλαγμένα φασόλια θα προλαμβάνουν τα εμφράγματα



Τα γενετικά τροποποιημένα φασόλια σόγιας που προλαμβάνουν τα εμφράγματα και το έλαιο σόγιας που ενισχύει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο αίμα είναι οι πρώτες τροφές που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά των συγκεκριμένων ειδών με θετικά αποτελέσματα στην υγεία, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα σε 4 χρόνια, εφ΄ όσον εγκριθούν από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Τα φασόλια σόγιας με προστατευτικές για την καρδιά ιδιότητες πέρασαν με επιτυχία την πρώτη φάση των δοκιμών, αυξάνοντας τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, οι μπάρες των δημητριακών και τα ντρέσινγκ για τις σαλάτες.

Η έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότας έδειξε ακόμη ότι το έλαιο από γενετικά τροποποιημένη σόγια μπορεί να αυξήσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο αίμα, προσφέροντας εναλλακτική πηγή απορρόφησης αντί του σολομού, του φρέσκου τόνου και της πέστροφας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες και τον διαβήτη και βοηθούν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων στους νέους. Είναι μάλιστα τόσο σημαντικά για την υγεία που οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον μια μερίδα ψαριού με πλούσιο λιπώδη ιστό την εβδομάδα.

Υπολογίζεται ότι διεθνώς η έκταση με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ξεπερνά τα 1.140 εκατομμύρια στρέμματα.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Μonsanto συγκέντρωσε φέτος τουλάχιστον 600 τόνους φασόλια σόγιας στις ΗΠΑ και μέρος αυτής της ποσότητας έχει ήδη περάσει σε εταιρείες τροφίμων για τη δημιουργία προϊόντων. Η εταιρεία αναμένει ότι η αρμόδια Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα εγκρίνει τα γενετικά τροποποιημένα φασόλια σόγιας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δίνοντας την άδεια για την κυκλοφορία τους στα σούπερ μάρκετ μέχρι το 2012.

Αν ανάψει το πράσινο φως και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (ΕΜΕΑ), τα προϊόντα που θα περιέχουν έλαιο πλούσιο σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα θα εξαχθούν και στην Ε.Ε.

Δοκιμές σε ανθρώπους

Την περασμένη εβδομάδα Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένες ντομάτες, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στα οποία αποδίδονται αντικαρκινικές ιδιότητες.

Όμως οι συγκεκριμένες ντομάτες έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια. Αντίθετα, το έλαιο σόγιας έχει δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ουίλιαμ Χάρις από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότας, 33 εθελοντές το δοκίμασαν με αποτέλεσμα να αλλάξει η συγκέντρωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους, από 4% σε 5%, ύστερα από λίγες εβδομάδες.

Για τον καθηγητή Χάρις, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να συνδεθεί με περιορισμό στο μισό των πιθανοτήτων για εμφράγματα: «Φαντάζομαι ότι αν το έλαιο αυτό εισαχθεί στη διατροφική αλυσίδα και οι καταναλωτές το προτιμήσουν, υπάρχουν πιθανότητες να αυξηθούν τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα».

Οι Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποιούν τώρα μεγαλύτερη έρευνα με τη συμμετοχή 250 εθελοντών, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται μέσα στο 2009.