Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Μήπως είστε έγκυος και δεν το ξέρετε;



Οταν μία γυναίκα έχει καθυστέρηση στην περίοδό της, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι η πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Εκτός από την καθυστέρηση όμως, υπάρχει και μια σειρά άλλων συμπτωμάτων που δείχνουν ότι μπορεί να είστε έγκυος.

Ναυτία και εμετός

Οι πρωινές ναυτίες είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που έχουν οι γυναίκες το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης τους.

Ακανόνιστη περίοδος

Αν η περίοδός σας είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα, δηλαδή κρατάει περισσότερο ή λιγότερο, έρχεται νωρίτερα ή αργότερα, έχει διαφορετική ροή, υπάρχει μικρή περίπτωση να είστε έγκυος.

Κράμπες στη μήτρα

Πολλές γυναίκες αισθάνονται κράμπες στη μήτρα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για να αισθάνεστε τέτοιου είδους πόνο είναι το να μεγαλώνει η μήτρα σας. Αυτός ο πόνος είναι φυσιολογικός και θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως υγιής εγκυμοσύνη.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε "βαριά" στην περιοχή της μήτρας. Συχνά οι γυναίκες περιγράφουν στις αρχές της εγκυμοσύνης ότι αισθάνονται όπως όταν περιμένουν περίοδο.

Πόνος και αύξηση του στήθους

Κατά την εγκυμοσύνη το στήθος αλλάζει, γι" αυτό και εκδηλώνεται πόνος. Ενδέχεται επίσης να δείτε το στήθος σας να μεγαλώνει.

Συχνοουρία

Η συχνοουρία μπορεί να αποτελεί σημάδι εγκυμοσύνης. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να ξεκινήσει στην αρχή της εγκυμοσύνης και να συνεχιστεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Πολλές γυναίκες παρατηρούν την αυξημένη ανάγκη για ούρηση ακόμα και πριν από τα άλλα, "κλασικά" σημάδια εγκυμοσύνης.

Κούραση

Συνήθως το αίσθημα κόπωσης εμφανίζεται προς το τέλος του τελευταίου τριμήνου. Ορισμένες φορές όμως μπορεί να αποτελέσει ένα πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης.

Εξογκώματα Μοντγκόμερι

Τα εξογκώματα Μοντγκόμερι είναι ορισμένες «φουσκωμένες» περιοχές στο στήθος. Μοιάζουν σαν να ξεπροβάλει νέα θηλή αλλά είναι απολύτως φυσιολογικά. Μην επιχειρήσετε να τα σπάσετε γιατί μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση.

Γαλακτόρροια

Μία από τις αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη είναι η διαρροή γάλακτος από τις θηλές. Το γάλα αυτό ονομάζεται πρωτόγαλα και σημαίνει ότι το στήθος σας προετοιμάζεται για το θηλασμό.

Συσπάσεις Braxton Hicks

Αρκετές γυναίκες νιώθουν «ψεύτικες» συσπάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, γνωστές και ως Braxton Hicks. Οι συσπάσεις αυτές μπορεί να εμαφνίζονται κάθε 10 με 20 λεπτά μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τεστ εγκυμοσύνης

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε αναλυτικά τις οδηγίες χρήσεις και ότι το κάνατε σωστά. Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους. Είναι προτιμότερο να επαναλάβετε το τεστ μετά από λίγες ημέρες.

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι είστε έγκυος.