Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τα 7 σνακ που επισπεύδουν την απώλεια βάρους



Θέλετε να χάσετε βάρος; Τότε τα σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα πρέπει να μπουν για τα καλά στη διατροφή σας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν το καύσιμο που χρειάζεται ο μεταβολισμός σας για να διατηρεί το ρυθμό του και να «καίει» θερμίδες.
Εκτός αυτού, όμως, για να επισπεύσετε την απώλεια βάρους, πρέπει να φροντίσετε τα σνακ σας να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ο λόγος; Οι φυτικές ίνες μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και μας αποτρέπουν από το να τσιμπολογάμε λόγω πείνας. Συν τοις άλλοις κάνουν καλό στο έντερο, ενώ έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Nutrition έχει δείξει ότι η κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί έναν τρόπο όχι μόνο να εμποδίσουμε την πρόσληψη βάρους, αλλά να ενθαρρύνουμε και την απώλεια των περιττών κιλών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών κατά 8 γραμμάρια για κάθε 1000 θερμίδες, οδηγούμαστε σε απώλεια περίπου 2 κιλών βάρους. Αν, δηλαδή καταναλώνετε 2 χιλιάδες θερμίδες την ημέρα, προσπαθήστε να αυξήσετε τις φυτικές σας ίνες κατά 16 γραμμάρια. Κι αν δεν ξέρετε πώς, τα παρακάτω σνακ θα σας βοηθήσουν.

Φασολάκια: πράσινη δύναμη
Μην πάει ο νους σας σε ένα πιάτο λαδερά φασολάκια με πατάτες και φέτα, τα οποία συνήθως τρώτε με… μισό κιλό ψωμί, καθώς αυτό δεν συγκαταλέγεται στα σνακ. Βράστε φασολάκια και προσθέστε τα στη σαλάτα σας, χωρίς μαγειρεμένα λάδια και τυριά, για να λάβετε 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι και βιταμίνη C, που κάνει καλό και στο δέρμα.

Μήλα: κάνουν πέρα και τον… δείκτη της ζυγαριάς
Ένα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ένα μεγάλο φτάνει τα 5. Καταναλώστε τα ανάλογα με τις ανάγκες σας προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και ταυτόχρονα τονώστε τον οργανισμό σας με τη βιταμίνη C και το κάλιο που περιέχουν. Κι αν σκέτα δεν σας γεμίζουν το… μάτι, δοκιμάστε τα με λίγο μέλι και κανέλα, σαν γλυκό.

Γλυκοπατάτες: η νέα τάση
Μια μετρίου μεγέθους μαγειρεμένη γλυκοπατάτα, δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από το ποντίκι του υπολογιστή σας, μαζί με τη φλούδα της, σας χαρίζει 5 γραμμάρια φυτικών ινών με μόλις 103 θερμίδες. Πέραν αυτού, η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Α ωφελεί τα μάτια σας, ενώ περιέχει βιταμίνη C, E, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φυτοχημικά όπως βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Μήπως έχετε ήδη αργήσει να τη βάλετε στη διατροφή σας;

Σμέουρα: άλλο… φρούτο
Τα σμέουρα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με μέρος αυτών να είναι διαλυτές στη μορφή πεκτίνης, παίζοντας ρόλο και στη μείωση χοληστερίνης. Ένα φλιτζάνι σμέουρα έχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ και πάλι η βιταμίνη C τους με την πρώτη ευκαιρία θα τονώσει την άμυνα του οργανισμού σας.

Φράουλες: αντιοξειδωτικές και διαιτητικές
Ένα φλιτζάνι φράουλες σας χαρίζει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και παραπάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε βιταμίνη C. Δυστυχώς, όμως, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την άνοιξη για να τις απολαύσετε στην εποχή τους.

Ρεβίθια: σύμμαχος στη δίαιτα
Αν δεν σας αρέσουν τα ρεβίθια, ίσως σας απογοητεύσει το γεγονός ότι κι αυτά, μαζί με τα σμέουρα, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αποδίδοντας 8 γραμμάρια στα ? του φλιτζανιού. Πέραν αυτού, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, βιταμίνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων και υγιών κυττάρων.

Κολοκύθα: μέσα σε… όλα
Έχουμε αγαπήσει τη σούπα της, ενώ ταιριάζει άψογα και στη σαλάτα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κολοκύθας περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και ταυτόχρονα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, ενώ μας παρέχει και βιταμίνη C και Ε, όπως και κάλιο.