Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τι αποκαλύπτουν οι εφιάλτες για την κατάσταση της υγείας σας;



Τα όνειρα και οι εφιάλτες είναι ένα συναρπαστικό πεδίο μελέτης που μας σαγηνεύει όλους.

Σκεφτήκατε ποτέ όμως ότι αυτές τις ιστορίες που πλάθει το μυαλό μας όταν κοιμόμαστε μπορεί να κρύβουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι συχνοί εφιάλτες αποτελούν ένδειξη για την κατάσταση της υγείας μας και μάλιστα μπορούν να μας προειδοποιήσουν πριν ακόμη εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Πρόσφατη μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep έδειξε ότι οι συχνοί εφιάλτες κατά την παιδική ηλικία μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη ψυχωσικής διαταραχής στη μετέπειτα ζωή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που βλέπουν εφιάλτες δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στην ηλικία των 2 έως 7 ετών έχουν κατά 60%περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψυχώσεις (παραισθήσεις, ανύπαρκτες φωνές κ.λπ.) ως έφηβοι.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υποστηρίζουν επίσης ότι οι εφιάλτες μπορεί να υποδεικνύουν ένα αφανές πρόβλημα υγείας το οποίο επηρεάζει τον ύπνο και τα όνειρά μας. Έχει αποδειχθεί ότι βλέπουμε τα όνειρα κατά το στάδιο REM του ύπνου. Αρκετά προβλήματα υγείας μπορεί να διακόψουν τον ύπνο μας σε αυτό το στάδιο κι έτσι θυμόμαστε τα περισσότερα από τα όνειρα που έχουμε δει.

Για παράδειγμα, οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας διαταραχής του ύπνου που ονομάζεται υπνική άπνοια. Το βασικότερο σύμπτωμα της νόσου είναι το ροχαλητό, με αποτέλεσμα να διακόπτεται συχνά και απότομα ο ύπνος. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Sleep Medicine έδειξε ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν τα σοβαρότερα συμπτώματα υπνικής άπνοιας είναι και αυτοί που βλέπουν συχνότερα εφιάλτες.

Ερευνητές από το νοσοκομείο Papworth Hospital της Αγγλίας διαπίστωσαν επίσης ότι οι εφιάλτες μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρδιοπάθειας. Τα άτομα που βλέπουν συχνά εφιάλτες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αρρυθμία και έντονους πόνους στο στήθος. Ο λόγος είναι ότι τα άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθεια αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή όταν κοιμούνται κι έτσι διακόπτεται πιο εύκολα ο ύπνος.

Τέλος, οι έντονοι εφιάλτες μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη της νόσου Πάρκινσον και μάλιστα προμηνύουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως και δέκα χρόνια πριν, δηλώνουν ερευνητές από το Νοσοκομείο Spire Bushey της Βρετανίας.