Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

7 λόγοι που δείχνουν ότι πρέπει να μειώσουμε το γάλα



Μπορεί στις μικρές ηλικίες το γάλα να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, μετά την ενηλικίωση, όμως, οι απόψεις για το πόσο ωφέλιμο και απαραίτητο μας είναι, διίστανται.
Κάποτε αποτελούσε το μοναδικό μας γεύμα, μετά όμως, γύρω στον 6ο μήνα της ζωής μας μπήκαν και άλλες τροφές στο πρόγραμμα και ο ρόλος του μειώθηκε. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει ακόμη στη ζωή μας και τη διατροφή μας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκινούν πάντα την ημέρα τους –ή την κλείνουν- με ένα ποτήρι γάλα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ (British Medical Journal), όμως, όσοι πίνουν 3 ή παραπάνω ποτήρια γάλα την ημέρα (680ml), αυξάνουν στο διπλάσιο την πιθανότητα πρόωρου θανάτου, από αυτούς που καταναλώνουν λιγότερο.
Παρ’ όλο που οι ειδικοί δεν συστήνουν να σταματήσουμε να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι που δείχνουν ότι το γάλα δεν είναι η υπερτροφή που κάποτε νομίζαμε, αφού:
Δεν αποτρέπει τα κατάγματα: Στη μελέτη όπου συμμετείχαν 61 χιλιάδες γυναίκες και 45 χιλιάδες άντρες για 20 χρόνια, δεν παρατηρήθηκε καμία μείωση της πιθανότητας καταγμάτων από αυτούς που κατανάλωναν περισσότερο γάλα.
Μπορεί να συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις: Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα λιπαρά του γάλακτος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ αντιθέτως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά βρέθηκαν να έχουν ωφέλιμη δράση.
Η κατανάλωσή του στην ενήλικη ζωή δεν είναι ούτε απαραίτητη, ούτε φυσική: Σύμφωνα με τον Καθηγητή Jonathan Brostoff του King’s College London, οι άνθρωποι δεν είναι «προγραμματισμένοι» να πίνουν γάλα μετά την παιδική ηλικία, όπως ακριβώς και τα ζώα.
Προκαλεί φούσκωμα: Μετά τον απογαλακτισμό, η ικανότητα του οργανισμού να διασπά τα σάκχαρα του γάλακτος μειώνεται, κάτι που οδηγεί σε φούσκωμα.
Ενθαρρύνει τη δημιουργία φλέματος: Σύμφωνα με τον Καθηγητή Brostoff, πολλοί ασθενείς παρουσίασαν μείωση στην ποσότητας φλέματος, μετά τη μείωση του γάλακτος στη διατροφή τους.
Μπορεί να προκαλέσει ακμή: Παλιότερη μελέτη του Χάρβαρντ έχει δείξει ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα σε αυτούς που κατανάλωναν τακτικά γάλα και παρουσίαζαν ακμή. Βρέθηκε, μάλιστα, ότι καταναλώνοντας τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και πίνοντας γάλα, αυξάνουμε την πιθανότητα εμφάνισης ακμής.
Ενδέχεται να προκαλεί βήχα: Πολλοί άνθρωποι, μετά την κατανάλωση γάλακτος αισθάνονται στο λαιμό τους βλέννα και πολλοί βήχουν. Η θερμοκρασία του γάλακτος, όταν το παίρνουμε κρύο από το ψυγείο, μπορεί επίσης να προκαλέσει βήχα.