Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

10 μύθοι για τη διατροφή και την υγεία καταρρίπτονται



Πράγματα που νομίζουμε οτι ξέρουμε, "κανόνες" που εφαρμόζουμε αλλά δεν ισχύουν και άλλα λαθάκια που δε μας τα έχουν πει καλά.

Δυστυχώς έχουμε μάθει να (υπ)ακούμε κανόνες και συμβουλές μιας άλλης εποχής από τη μαμά μας ή να ακολουθούμε τα "trends" της διατροφής και της υγείας χωρίς να εξετάζουμε πόση αλήθεια περιέχουν στην πραγματικότητα. Για να μη μπλοκάρεις λοιπόν την καλή υγεία αλλά και το μυαλό σου με λανθασμένα, ανακριβή ή απλά ανούσια tips, στο Miss Bloom συγκεντρώσαμε τις πιο βασικές παρεξηγήσεις στο χώρο της υγείας, της ομορφιάς και της διατροφής.

Αναθεώρηση τώρα!

1. "Πιες 8 ποτήρια νερό τη μέρα"

Δε χρειάζεται να μετράς τα ποτήρια. Αν όταν διψάς πίνεις ένα ποτήρι νερό είσαι καλυμμένη αρκεί να έχεις το νου σου για να μη φτάσεις σε σημείο μεγάλης δίψας. Επίσης, φρόντισε στα γεύματά σου να συμπεριλαμβάνεις φαγητά πλούσια σε νερό όπως σούπες και πολλά λαχανικά Ενισχυμένες ανάγκες σε νερό έχεις αν αθλείσαι τακτικά ή ζεις σε πολύ ζεστό κλίμα.

2. "Το αυγό προκαλεί αύξηση της χοληστερίνης"

Το να τρώει ένα έως και δύο αυγά τη μέρα ένας υγιής άνθρωπος δε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά. Ναι, ο κρόκος έχει χοληστερίνη, αλλά η ποσότητα δυο κρόκων δεν κάνει ούτε το μισό κακό που κάνει ένα mix λιπαρών από junk food ή απλά μια μπριζόλα με πολύ λιπάκι. Επιπλέον, το αυγό περιέχει θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

3. "Τα αποσμητικά προκαλούν καρκίνο του μαστού"

Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως μερικές ουσίες από το αποσμητικό μας απορροφούνται από το δερματικό ιστό με αποτέλεσμα να μπορούν να επηρεάσουν εσωτερικά τον οργανισμό μας και ιδιαίτερα το στήθος που είναι και πιο κοντά. Ωστόσο δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν σύνδεση των αποσμητικών με τον καρκίνο του μαστού

4. "Αν κρυώνεις, μπορεί να “αρπάξεις” γρίπη"

Η γιαγιά σου δυστυχώς δε στα έλεγε καλά. Το να εκτίθεσαι στο κρύο δε σε κάνει πιο ευάλωτη στις εποχικές αρρώστιες, το αντίθετο, μπορεί και να σε κάνει πιο ανθεκτική σαν οργανισμό γενικά. Στην πραγματικότητα ειναι πιο πιθανό να αρρωστήσεις σε εσωτερικό χώρο όπου είναι μαζεμένα περισσότερα μικρόβια απ"ό,τι αν είσαι έξω.

5. "Χρειάζεσαι μια πολυβιταμίνη καθημερινά"

Αν ο γιατρός σου στο συστήσει τότε ναι, θα έχει τους λόγους του. Γενικά πάντως ξέρεις ήδη πως τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε καλό είναι να τα παίρνουμε από τις τροφές με φυσικό τρόπο. Φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, ξηροί καρποί και καλά λιπαρά είναι οι καλύτεροί μας φίλοι.

6. "Αν τρως πρωϊνό βοηθάς το σώμα σου να χάνει κιλά"

Το πρωινό πράγματι βοηθάει στην απώλεια βάρους γιατί προλαμβάνει τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της μέρας και την απότομη πτώση στο σάκχαρο του αίματος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως αν δε σου αρέσει να τρως το πρωί δε θα αδυνατίζεις κιόλας. Φρόντισε τα γεύματά σου μέσα στην ημέρα να είναι ισορροπημένα και να μην απέχουν μεταξύ τους πάνω από 3 ώρες.

7. "Οι πράσινες εκκρίσεις από τη μύτη σημαίνουν βακτηριακή μόλυνση"

Τίποτα δεν είναι σίγουρο αν δεν υποβληθείς πρώτα στις ανάλογες εξετάσεις. Όσο τα κίτρινα/πράσινα υγρά από τη μύτη μπορεί να σημαίνουν ένα κοινό κρυολόγημα τόσο τα καθαρά διάφανα υγρά σε ένα συνηθισμένο συνάχι μπορεί να εγκυμονούν βακτηριακή μόλυνση.

8. "Η πολλή ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα στα παιδιά"

Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης όντως δεν κάνει καλό (σε κανέναν) αλλά δεν αποδεικνύεται κάπως οτι τα γλυκά προκαλούν υπερκινητικό σύνδρομο στα παιδιά. Το γεγονός οτι είναι απλά χαρούμενα αφού έχουν φάει ένα νόστιμο γλυκό μπορεί να μας παραπλανά!

9. "Το καπάκι της τουαλέτα ς μεταφέρει αρρώστιες"

Μην αγχωθείς τόσο με το καπάκι της τουαλέτας γιατί το σημείο οπου ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών είναι μεγαλύτερος είναι η πόρτα του μπάνιου ή το πόμολο που μπορεί να είναι σημείο συνάντησης βακτηρηδίων ή του ιού της γρίπης.

10. "Το να κάνεις από μόνη σου “κρακ” στους συνδέσμους σου μπορεί να προκαλεσει αρθρίτιδα"

Ο ήχος μπορεί να ενοχλεί τους ανθρώπους γύρω σου αλλά πέρα από αυτό δεν κάνει κανένα κακό. Στην πραγματικότητα ο θόρυβος δεν προκαλείται από τα κόκκαλα που τρίβονται μεταξύ τους αλλά από ένα “κενό” αέρος που υπάρχει ανάμεσά τους.