Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι επιπτώσεις της έλλειψης άσκησης



Δεν είναι καμία έκπληξη ότι, η άσκηση έχει πολλά οφέλη, όπως η μείωση του υπερβολικού βάρους, η ενίσχυση των οστών και η διατήρηση μιας γερής καρδιάς.
 Αντιθέτως, εάν δεν κάνετε άσκηση, μπορεί να έχετε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας, όπως θα δείτε και παρακάτω.

Μυϊκή ατροφία
Η μυϊκή ατροφία είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει τη διαδικασία των μυών σας, όταν χάνουν τη μάζα τους. Όταν οι μύες σας δεν ασκούνται, αρχίζουν να εξασθενούν, και όχι μόνο χάνετε μυϊκή μάζα, αλλά αυξάνεται ο λιπώδης ιστός. Όμως, όταν το σώμα σας έχει περισσότερο λίπος, από ό,τι μύες, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνει, και αρχίζετε να παίρνετε βάρος.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί επίσης, να προκαλέσει εναπόθεση λίπους γύρω από την καρδιά σας και στις αρτηρίες, προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή προσβολή. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρουν, ότι το 2010, περίπου 2,4 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή νόσο και εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Αμερική.
Αυξημένο σπλαχνικό λίπος
Το σπλαγχνικό λίπος είναι το λίπος, που παγιδεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιά σας. Περιβάλλει την καρδιά σας και άλλα όργανα και μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, προβλήματα της χοληδόχου κύστης και του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό το λίπος εκκρίνει επίσης, επικίνδυνες ορμόνες. Μερικές από τις ορμόνες που παράγονται από αυτά τα κύτταρα του λίπους, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και να προωθήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.
Εντερικά προβλήματα
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί  να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Η άσκηση προωθεί την πέψη και βοηθά στη καλή λειτουργία του εντέρου. Όταν δεν ασκείστε, η διαδικασία της πέψης επιβραδύνεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα εντερικά προβλήματα. Η τακτική προπόνηση μαζί με τη συχνή κατανάλωση φυτικών ινών, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη του καρκίνου το παχέος εντέρου.