Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τα αναψυκτικά δεν παχαίνουν απλώς, αλλά προκαλούν πρόωρη γήρανση!



Έρευνα έδειξε ότι όσοι έπιναν 350 ml αναψυκτικών την ημέρα, εμφάνιζαν αλλαγές στο DNA τους  σαν κι αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπους 4,6 χρόνια μεγαλύτερους σε ηλικία!

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά ενοχοποιούνται για πρόωρο γήρας, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες. Ύστερα από πέντε χρόνια εντατικών ερευνών και ανάλυση 5.300 δειγμάτων από υγιείς ενήλικες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών –τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης– οδηγεί στη συρρίκνωση των τελομερών, των τμημάτων που βρίσκονται στο άκρο κάθε χρωμοσώματος. Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, όσο μικρότερα σε μήκος είναι τα τελομερή, τόσο δυσκολότερα αναγεννιούνται τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης και να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών αλλά και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

«Πιστεύουμε λανθασμένα ότι μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών αν η συνήθεια αυτή δε συνοδεύεται από τη σημαντική αύξηση του βάρους, όμως τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος των αναψυκτικών είναι σημαντικός ασχέτως του βάρους του ατόμου», δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ελίσα Επελ. «Η διαπίστωση αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς υποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά μας γερνούν πρόωρα χωρίς καν να το πάρουμε είδηση»,προσθέτει η Έπελ.

Οι Αμερικανοί ερευνητές υπογραμμίζουν, πάντως, ότι δεν εντόπισαν κάποια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης και χυμών με την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Για τους Αμερικανούς επιστήμονες, όσοι υποστήριζαν ότι έπιναν 350 ml αναψυκτικών την ημέρα, εμφάνιζαν αλλαγές στο DNA τους  σαν κι αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπους 4,6 χρόνια μεγαλύτερους σε ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της μελέτης και επιμένει πως οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο τελικό συμπέρασμα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης αναψυκτικών στη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων.