Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πώς σχετίζονται γονιμότητα και βάρος



Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γυναίκες με μη φυσιολογικό ποσοστό λίπους.

Οι περισσότεροι συνδέουμε το βάρος με την περίοδο της κύησης, αφού τότε η γυναίκα αυξάνει τα κιλά της. Έχεις σκεφτεί όμως ποτέ ότι το βάρος μίας γυναίκας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να επηρεάσει τη γονιμότητά της;

Πράγματι έχει παρατηρηθεί πως κάποια από τα προβλήματα γονιμότητας συνδέονται με το βάρος της γυναίκας και πιο συγκεκριμένα με τις περιπτώσεις ατόμων με μη φυσιολογικό βάρος. Είτε αυτό είναι προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω… Τόσο το χαμηλό, όσο και το υψηλό βάρος του γυναικείου σώματος, προδιαθέτουν σε μειωμένη γονιμότητα.

Σύμφωνα με το mch-training.com οι γυναίκες με μη φυσιολογικό βάρος ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση εμμηνόρροιας, αφού δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο ποσοστό λίπους που απαιτείται για να δημιουργήσουν κύκλο και ν’ αναπαραχθούν.

Οι επικρατέστερες τρεις κατηγορίες γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι οι πάσχουσες από ανορεξία, εκείνες με χαμηλό βάρος κι οι παχύσαρκες.

Παρακάτω αναλύονται οι μηχανισμοί, που ενεργοποιούνται στην κάθε περίπτωση…

Ανορεκτικές

Πολλές ανορεκτικές γυναίκες εμφανίζουν παρατεταμένη αμηνόρροια λόγω της υπερβολικής απώλειας βάρους και λίπους. Οι ανορεκτικές γυναίκες ζυγίζουν συνήθως 30% κάτω από το φυσιολογικό βάρος.

Όταν λοιπόν το ποσοστό λίπους μίας γυναίκας πέσει κάτω από το φυσιολογικό, το σώμα της δεν μπορεί να παράγει τα επίπεδα των ορμονών που χρειάζεται για να σχηματιστούν ωάρια.

Ουσιαστικά ο οργανισμός βρίσκεται σε κίνδυνο και δεν πρόκειται να επιτρέψει τη γονιμοποίηση, αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα η επιβίωση! Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ο κύκλος επανέρχεται στα φυσιολογικά, μόλις αρχίσουν να παίρνουν βάρος. Περίπου 80% των γυναικών που επανακτούν βάρος, μπορούν να συλλάβουν.

Λιποβαρείς

Η υπογονιμότητα μπορεί να παρουσιαστεί και σε γυναίκες, που δεν είναι ανορεκτικές αλλά έχουν αρκετά χαμηλό βάρος. Ακόμη κι αν αυτές βρίσκονται μόνο 10% πιο κάτω από το ιδανικό βάρος.

Εδώ ο μηχανισμός που εμπλέκεται έχει να κάνει με κάποια δυσλειτουργία των ωοθηκών και μη σταθερό κύκλο. Η ανάκτηση του ιδανικού βάρους φαίνεται ν’ αποκαθιστά το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Παχύσαρκες

Η παχυσαρκία έχει ισχυρή συσχέτιση με την υπογονιμότητα και τις διαταραχές του κύκλου. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η εμφάνιση της παχυσαρκίας στην πρώιμη εφηβεία, μπορεί να ευθύνεται για μετέπειτα προβλήματα γονιμότητας.

Επιπλέον η παχυσαρκία σχετίζεται συχνά με τη διαταραγμένη έκκριση ορμονών. Η υπερβολική έκκριση ανδρογόνων, που συνδέεται με την παχυσαρκία, αποτελεί το βασικό παράγοντα διαταραχής στη λειτουργία των ωοθηκών. Ωστόσο η απώλεια λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να είναι η βάση για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.