Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Aμερική: Κατασκευάζουν βιονικό χέρι για παιδιά με κόστος 50 ευρώ



Πολύχρωμα και φαντεζί λειτουργικά βιονικά χέρια για μικρά παιδιά κατασκευάζει με 50 ευρώ μία μη κερδοσκοπική οργάνωση στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ.
  Τα άκρα δεν χαρίζουν μόνο ελευθερία κινήσεων στους μικρούς κατόχους τους, αλλά πάνω από όλα, τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση.

Η πεντάχρονη Χέιλι Φρέιζερ είναι το πρώτο παιδί στη Βρετανία που λαμβάνει αυτό το χέρι. Η μικρή γεννήθηκε χωρίς δάκτυλα στο ένα της χέρι. Όταν άρχισε να πηγαίνει σχολείο, στις κινητικές δυσκολίες προστέθηκαν και τα ψυχολογικά τραύματα που της άφησαν τα σχόλια των παιδιών για την αναπηρία της.

Οι γονείς της, αφού είδαν ότι καμία επέμβαση δεν μπορούσε να διορθώσει την κατάσταση, βρήκαν στο Internet μία καινούργια μη κερδοσκοπική οργάνωση, την E-Nable στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ, που αναλαμβάνει την κατασκευή βιονικών χεριών για παιδιά σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ηδη, 40 παιδιά στην Αμερική διαθέτουν ένα αντίστοιχο βιονικό χέρι.

Η οργάνωση τούς έφερε σε επαφή με έναν μηχανικό, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, τον Φράνκι Φλαντ, στον οποίο έστειλαν το γύψινο καλούπι του χεριού της.

Αυτός κατασκεύασε το χέρι με το καλούπι οδηγό σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και το «έντυσε» με ροζ και μωβ χρώματα. Το κόστος δεν ξεπέρασε τα 50 ευρώ.

Όλα τα χέρια είναι επίτηδες βαμμένα σε έντονα χρώματα και έχουν πάνω τους χαρακτηριστικά από υπερήρωες, ώστε τα παιδιά να χαίρονται να τα φορούν και να μην ντρέπονται να τα δείχνουν.

«Τα παιδιά διαλέγουν τα ίδια τα σχέδια και τα χρώματα που θέλουν. Τα προσθετικά μέλη τα κάνουν να αισθάνονται ξεχωριστά, και δεν ντρέπονται πια. Ξαφνικά, γίνονται περιζήτητα στο σχολείο», λέει στην «Daily Mail» ο Ντέβιντ Φρέιζερ, πατέρας της Χέιλι «Όλα της τα όνειρα έγιναν πραγματικότητα μόλις το απέκτησε. Είναι τα μικρά πράγματα που ξαφνικά μπορεί να κάνει, να πιάσει το αρκουδάκι της, να ξεφλουδίσει μία μπανάνα, να βάψει τα νύχια της. Όλα έχουν αλλάξει».