Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τα αυτοάνοσα νοσήματα στο «μικροσκόπιο» της ΜΚΟ «Μάχη»



Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία διοργανώνει ημερίδα για την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Μια σειρά από αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σκληρόδερμα, ο διαβήτης τύπου 1, θα βρεθούν στο επίκεντρο ειδικών και ασθενών, την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου (ώρα 15.30) στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μάχη» στο Κέντρο Τύπου/Αίθουσα Συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας  Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, (Φραγκούδη αρ. 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα).

Στην ημερίδα με θέμα «ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ. Έγκαιρη διάγνωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής» πρόκειται να  αναλυθούν θέματα ιατρικής φύσεως, όπως η δυνατότητα πρόληψης, η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή αντιμετώπιση των νοσημάτων καθώς και κοινωνικής φύσεως, όπως η καθημερινότητα των νοσούντων, η κοινωνική ενσωμάτωση τους  και η γενικότερη ανάγκη υποστήριξης των ατόμων αυτών. Επίσης, έμφαση θα δοθεί και στην ανάγκη παροχής ψυχολογικής στήριξης και αρωγής στους ασθενείς αλλά και στα ζητήματα νομικής φύσεως, όπως η προστασία και η θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων που πάσχουν από αυτοάνοσα.

Στην ημερίδα  έχει κληθεί να απευθύνει χαιρετισμό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Τάνια Ιακωβίδου, Νατάσσα Ράγιου και Γιώργος Πατούλης

Κύριοι ομιλητές από τον ιατρικό χώρο θα είναι ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Ανδρέας Κατσάμπας,  ο νευρολόγος κ. Θωμάς Θωμαΐδης, ο γαστρεντερολόγος κ.Γεράσιμος Μάντζαρης, ο καθηγητής Αιματολογίας κ. Γεράσιμος Πάγκαλης, η οφθαλμίατρος κυρία Ελισσάβετ Πατσούρα,  ο γενικός  αρχίατρος - ρευματολόγος κ. Δημήτρης Κασίμος,  η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας κυρία Ευανθία Διαμάντη Κανδαράκη. Ο νομικός, κ. Μανώλης Μυτάρας, θα αναφερθεί  στο  νομικό πλαίσιο  που αφορά στη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των νοσούντων.

Ποια είναι η εταιρία

Στόχος της  αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας  «ΜΑΧΗ»  (http://maxi.org.gr) είναι να καταστεί  σαφές στο ευρύ κοινό τι ακριβώς είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωσή τους, πως καταπολεμούνται και ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις ασθένειες αυτές. Η «Μάχη» δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα, την δική της… μάχη όπως δηλώνει και η ονομασία του φορέα για συμπαράσταση στα άτομα που νοσούν από αυτές τις δύσκολες ασθένειες και προσπαθεί να τα στηρίξει και να τους χαρίσει ελπίδα.