Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού



Ενα νέο φάρμακο αυξάνει αξιοσημείωτα τη διάρκεια της ζωής γυναικών που πάσχουν από την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού.
Η αύξηση

Ονομάζεται «HER2 θετικός» και είναι η πιο επιθετική (μεταστατική) μορφή καρκίνου του μαστού η οποία μάλιστα εμφανίζεται στο 25% των ασθενών. Εγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των δοκιμών ενός νέου φαρμάκου ονόματι «Perjeta» το οποίο όπως φαίνεται επεκτείνει τον χρόνο ζωής των ασθενών περίπου 16 μήνες περισσότερο από τις υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες αλλά και τις χημειοθεραπείες. Πρόκειται για τα καλύτερα αποτελέσματα στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής που έχουν παρατηρηθεί όχι μόνο σε κάποια μεταστατική μορφή καρκίνου αλλά γενικότερα σε οποιαδήποτε μορφή μεταστατικού καρκίνου.

Οπως και το δημοφιλές Herceptin έτσι και το Perjeta είναι σχεδιασμένο για να μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης HER2 η οποία παράγεται από γονίδιο που έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Το φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία περτουζουμάμπη στοχεύει διαφορετική περιοχή της HER2 από εκείνη που στοχεύει το Herceptin γεγονός που κάνει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συνδυασμός τους είναι πιθανό τα ευεργετικά αποτελέσματα να είναι ακόμη καλύτερα. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη μιας συνδυαστικής θεραπείας και με τα δύο φάρμακα δεν θα προκαλέσει αύξηση των παρενεργειών που έχουν στους ασθενείς από μόνα τους γεγονός επίσης ιδιαίτερα σημαντικό.

Ανεπανάληπτο

Οι υπάρχουσες θεραπείες έχουν βοηθήσει ώστε μια ασθενής με HER2 θετικό καρκίνο του μαστού να αυξάνει τη διάρκεια της ζωής της κατά μέσο όρο 40,8 μήνες γεγονός που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί επίτευγμα. Ο μέσος όρος αύξησης της ζωής των ασθενών που έλαβαν το Perjeta άγγιξε τους 56.5 μήνες. «Η αύξηση του ορίου ζωής είναι πρωτοφανής, ανεπανάληπτη όσον αφορά τουλάχιστον τις έρευνες για τους μεταστατικούς καρκίνους του μαστού» ανέφερε σε ογκολογικό συνέδριο στη Μαδρίτη η Σάντρα Σουάν του Νοσοκομειακού Κέντρου Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.