Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιός Δυτ. Νείλου: Πάνω από 1600 έχουν μολυνθεί, 3 έχουν πεθάνει



Από τις 5 Αυγούστου έως και την περασμένη Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, 13 άτομα εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Δυστυχώς 3 ηλικιωμένοι ασθενείς υπέκυψαν, ενώ 5 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων ο ένας σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δραστηριότητα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και με βάση τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Από τα 13 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα 12 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και το ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Με βάση λοιπόν τους υπολογισμούς, περίπου 1680 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, χωρίς όμως να χρειαστεί να νοσηλευθούν.

Από τα 13 κρούσματα , 8 καταγράφηκαν στο νομό Ροδόπης (Δήμοι Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρώνειας – Σαπιών), 2 στο νομό Αττικής (Λαυρεωτική, Μαραθώνας), 2 στο νομό Ηλείας (Ανδραβίδα, Κυλλήνη) και ένα στο νομό Ξάνθης (Δήμος Αβδήρων).

Φέτος η πορεία του ιού του Δυτ. Νείλου ήταν μέχρι στιγμής σε σχετικά ήπια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, όπου χρειάστηκε να νοσηλευθούν 85 άτομα, εκ των οποίων τα 11 έχασαν τη ζωή τους.